Вітаємо з Всеукраїнським днем краєзнавства!

Всеукраїнський день краєзнавства було запроваджено відповідно до рішення VI з’їзду Національної спілки краєзнавців України, який відбувся 23 січня 2017 року. Датою святкування було визначено 28 травня.

0528_Krayeznavstvo

Екскурс у історію. Саме 28 травня 1925 року в місті Харкові розпочалася І Всеукраїнська конференція з краєзнавства під час роботи якої було створено Український комітет краєзнавства. Від цієї дати, який вважається офіційною датою інституціоналізації вітчизняного краєзнавчого руху, веде відлік своєї історії Національна спілка краєзнавців України.

Відзначення Всеукраїнського дня краєзнавства активно підтримується культурними діячами, науковцями і освітянами, громадськістю та ЗМІ. Про краєзнавчі заходи у 2023 році читайте детальніше тут.

З нагоди свята краєзнавчою спільнотою України заплановано проведення низки різноманітних заходів (у тому числі в онлайн-форматі): презентацій книг, творчих зустрічей, конференцій та круглих столів, засідань краєзнавчих клубів, публічних виступів тощо.

Як відзначає голова НСКУ Олександр Реєнт «Краєзнавство — могутній чинник успішного розвитку українського суспільства XXІ століття, воно сприяє прискоренню важливих процесів у різних сферах суспільно-політичного й духовного життя».

Метою ж роботи краєзнавця, на думку Олександра Реєнта, є розкривати історію малої батьківщини в усій її неповторності, підтримувати високі гуманістично-духовні ідеали та загальнолюдські цінності, впливати на формування у молодого покоління самостійного і свідомого вибору власної перспективи. Праця краєзнавців закладає міцний фундамент національної свідомості, утверджує високі морально-етичні ідеали.

Національна спілка краєзнавців України вітає зі святом та звертається до культурно-освітніх і наукових організацій та установ, громадськості й ЗМІ активно долучатися до відзначення та популяризації Всеукраїнського дня краєзнавства!

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *