Краєзнавчий марафон до Всеукраїнського Дня краєзнавства

28 травня 2024 року в місті Києві в рамках Краєзнавчого марафону було проведено Спільне засідання Президії НСКУ та Президії Київської міської організації НСКУ, на якому обговорювалась низка важливих питань. 

Фото 1

Засідання відкрив голова НСКУ, член-кореспондент НАНУ, заступник директора Інституту історії України НАН України Олександр Реєнт. Він привітав присутніх з Всеукраїнським днем краєзнавства, розповів про здобутки краєзнавців і плани на майбутнє, вручив відзнаки членам Спілки:

звання «Почесний краєзнавець» − Бабушко Світлані Ростиславівні – докторці педагогічних наук, професорці, завідувачці кафедри туризму Національного університету фізичного виховання і спорту України, голові осередку Київської міської організації НСКУ в НУФВСУ;

Фото 2

Грамоту Тернопільської обласної ради було вручено — Маньковській Руслані Вікторівній, заступниці голови НСКУ, докторці історичних наук, професорці, керівниці Центру досліджень історико-культурної спадщини України Інституту історії України НАН України.

Фото 3

Про підготовку кадрів історико-краєзнавчого напряму на історичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка доповів голова Київської міської організації НСКУ, доцент кафедри етнології та краєзнавства КНУ ім. Тараса Шевченка. Він, зокрема, повідомив, що в цьому році успішно пройшла акредитацію низка освітніх програм, в тому числі й освітньо-професійна програма «Краєзнавство, екскурсознавство та історико-культурний туризм», запровадження якої відбулося не без впливу проведеної Національною спілкою краєзнавців України Всеукраїнської наради з питань викладання навчального курсу «Основи краєзнавства» у закладах вищої освіти (2018), в рекомендаціях якої йшлося про необхідність збільшення краєзнавчого сегменту в навчальному процесі. О. Гончаров подякував керівництву НСКУ за співпрацю з освітянами, за підтримку підготовки кадрів історико-краєзнавчого напряму. Разом з тим, доповідач зазначив, що є необхідність активізувати співпрацю освітян з роботодавцями, випускниками з метою удосконалення освітніх програм. Присутні підтримали пропозицію про необхідність підтримки з боку НСКУ, її регіональних організацій створення постійно діючих обʼєднань на зразок асоціації роботодавців (рад стрейкхолдерів), випускників тощо з метою проєктування та удосконалення освітніх програм краєзнавчо-туризмознавчого напряму, зокрема й ОПП «Краєзнавство, екскурсознавство та історико-культурний туризм». Членам НСКУ рекомендовано брати активну участь у цих громадських формуваннях.

На засіданні відбулося вручення Стипендії імені академія Андрія Лободи студенткам 3 курсу ОПП «Краєзнавство, екскурсознавство та історико-культурний туризм» історичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка Катерині Кузнєцовій та Ірині Цісарук. Стипендія імені академіка Андрія Лободи (одноразова виплата) призначається з метою відзначення успішного навчання та здобутків у краєзнавчій діяльності.

Фото 4

На засіданні Президії було рекомендовано до друку працю: Скавронський П. С. Практичне музеєзнавство. Книга 1: Публікації в періодичній пресі про діяльність Музею історії міста Бердичева та його працівників (2013-2021). Бердичів : ФОП Мельник М. В., 2024. 534 с.

У книзі показано діяльність Музею історії міста Бердичева та його працівників через призму численних статей у місцевій, обласній та республіканській періодичній пресі опублікованих у 2013-2021 рр. Авторами публікацій були працівники музею та журналісти газет.

Відбулося затвердження лауреатів Премії імені академіка Петра Тронька.

Постановили затвердити лауреатами Премії представників Черкаської обласної організації – Мельниченка Василя Миколайовича (професора кафедри Черкаського державного технологічного університету); Івано-Франківської обласної організації – Косило Ірину Вікторівну (завідувача відділу Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді) та Сумської обласної організації — Акічева Шаміля Мулламовича (наукового співробітника Конотопського міського краєзнавчого музею ім. О.М.Лазаревського).

Було затверджено кандидатури на стипендію Міністерства культури України Скавронського Павла Степановича – голову Житомирської обласної організації НСКУ.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *