125-та річниця відвідин Іваном Франком Києва

26 лютого 2010 р. В приміщенні  Музею видатних діячів української культури відбулася зустріч української інтелігенції з нагоди 125-річчя перших відвідин Києва видатним українським діячем Іваном Франком.

 

В урочистостях взяли участь відомі науковці, франкознавці, діячи культури і кіно, нащадки великих родин Франків, Чикаленків, Лисенків, Леонтовичів, працівники музеїв, творча громадськість Києва.

На вечорі виступив Голова Національної спілки краєзнавців України, академік НАН України, Герой України, Петро Тимофійович Тронько. Він поділився теплими спогадами про зустріч з дітьми І.Я. Франка – Петром, Тарасом і Ганною, яких він добре знав особисто і співпрацював довгий час. Про родину Франків, їх стосунки і традиції розповів онук Івана Франка, Роланд Тарасович Франко, заступник директора фонду відтворення історико-культурної спадщини імені О.Гончара, член правління НСКУ. Відомий науковець С.А.Гальченко, торкаючись значення творчості І.Франка, які були вилучені, і не ввійшли в багатотомні видання митця.

Затишну атмосферу вечора доповнив перегляд документального фільму «Та, що була поруч» про дружину І.Я.Франка Ольгу Хоружинську. На зустрічі був присутнім і мав слово режисер фільму Василь Вітер, який підкреслив роль І.Франка, його творчого здобутку у вихованні сучасного молодого покоління.

Лейтмотивом щирого спілкування стала ще одне визначна подія – створення музею І.Я.Франка у Києві. Національна спілка краєзнавців України постійно опікується цією проблемою, яку активну розробляє Роланд Тарасович Франко. За ініціативи краєзнавчої громадськості Обухівщини в с. Халеп’є створюється літературний музей Івана Франка на Дніпрі. Маємо надію, що музей Івана Франка обов’язково постане в столиці України – Києві.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *