Волинські замальовки

Навесні 2010 р. в Луцьку  біля Покровської церкви відкрито пам’ятник відомому церковному і громадському діячеві, історику православної церкви, дослідникові Волині Миколі Івановичу Теодоровичу.

 

На початку літа 2010 р. вийшла з друку книга члена Національної спілки краєзнавців України ковельчанина Анатолія Семенюка про волинського художника Андроника Лазарчука.

 

 

Семенюк А. В. В обіймах мистецтва: Сторінки життя і творчості художника А. Г. Лазарчука. – Луцьк: Надстир’я, 2010. – 148 с.

 

Проблеми музейництва було розглянуто під час музейних слухань при Волинській обласній раді і облдержадміністрації у липні 2010 р. Їхні учасники – директори державних і громадських музеїв, представники освітніх та просвітницько-культурних організацій і товариств – окреслили шляхи розвитку музейної справи в області.

 

2010 рік запам’ятається і випуском конверту, присвяченого 925-й річниці Луцька та 700 рокам Ковелю.

Також випущено пам’ятну сувенірну монету, присвячену 925-й річниці першої писемної згадки про Луцьк. Вона має  номінал 5 гривень і зображає В’їзну вежу Луцького замку.

15–17 вересня 2010 р. відбулася міжнародна наукова історико-краєзнавча конференція «Минуле і сучасне Волині та Полісся. Луцьк в історії України та Волині». Вона присвячувалася 925-й річниці літописної згадки про місто. У заході взяли участь понад 150 краєзнавців, науковців, вчителів, працівників музеїв і архівів, письменників та журналістів. Учасникам форуму була представлена  виставка «Луцьк і Лучани у ХХ ст.» з великою кількістю старих і нових документів та ілюстрацій, численних облич лучан, вулиць і площ у різні часи. Демонструвалася й філателістична виставка марок та конвертів, присвячених Луцьку і Волині.

На 925-у річницю Луцька до міста прибула і взяла участь у конференції велика родина Перетятковичів з України, Росії, Польщі. Ця  розкидана по різних континентах сім’я планує провести в Луцьку наступну зустріч представників з усіх країв. В с. Усічі Луцького району було відкрито пам’ятник Мар’яну Мар’яновичу Перетятковичу, котрий був вихідцем із цього волинського села. Згодом він став відомим у світі архітектором, проекти якого здійснювалися в Москві, Петербурзі, Ростові й у Греції.

21 вересня 2010 р. відбулася презентація книги члена Національної спілки краєзнавців України Михайла Костюка про Луцьку євангелічно-лютеранську кірху. Книга надрукована українською і німецькою мовами, вміщує ряд ілюстрацій, частина з яких друкується вперше. Презентація відбувалася у відреставрованому євангелічними християнами-баптистами приміщенні кірхи, яка є окрасою історико-культурного заповідника «Старий Луцьк».

 

Г. В. БОНДАРЕНКО,

 

Голова правління Волинської обласної організації НСКУ

 

 

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *