Актуальні проблеми охорони та використання культурної спадщини в Криму

Актуальні проблеми охорони...

23 квітня в Сімферопольській міській раді відбулася ІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні проблеми охорони та використання культурної спадщини в Криму» присвячена до Міжнародного дня пам’яток та історичних місць, який відзначався 18 квітня.

Організаторами конференції виступили Кримська республіканська організація Національної спілки краєзнавців України, Кримське відділення Центру пам’яткознавства НАН України та УТОПІК, Кримська республіканська організація Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, Республіканський комітет Автономної Республіки Крим з охорони культурної спадщини, КРУ «Науково-дослідний центр пам’яткоохоронних досліджень АР Крим », а також Університет економіки і управління.

З вітальним словом до учасників пленарного засідання звернувся Черняк Олексій Юрійович, голова Постійної комісії Верховної Ради АРК з питань санаторно-курортного комплексу, туризму та підприємництва, заступник Сімферопольського міського голови Ілля Глазков та начальник відділу охорони культурної спадщини та рекреації Сергій Павличенко.

Головною метою заходу було привернення уваги молоді до проблем збереження та ефективного використання культурної спадщини Криму, а також сучасного стану пам’яток історії та культури.

Конференцію відкрила заступник голови Республіканського комітету Автономної Республіки Крим з охорони культурної спадщини Наталія Гриненко з інформацією про культурну спадщину Криму як частину державної політики України.

У конференції взяли участь кандидати історичних наук, викладачі кримських ВНЗ, працівники музейних установ, аспіранти Центру пам’яткознавства НАН України та УТОПІК (Київ) та студенти. Були представлені доповіді різноманітних напрямків: проблеми та перспективи вивчення і збереження пам’яток, шляхи ефективного використання культурної спадщини, використання пам’ятних книг і видових листівок в галузі відновлення втрачених об’єктів та питання будівництва православних культових споруд на території півострова. Всі учасники відзначили важливість порушених у доповідях проблем і погодилися, що їх вирішення можливе лише при комплексному підході органів державної політики та громадськості.

Голова Кримської республіканської організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, кандидат історичних наук, Наталія Кармазіна зазначила, що сьогодні, перш за все, потрібно привертати увагу молоді до сформованим проблем галузі охорони та збереження культурної спадщини.

Підсумки конференції будуть опубліковані у кримській збірці «Праці Центру пам’яткознавства», який буде підготовлено за редакцією доктора історичних наук, професора кафедри історії України Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського А.А. Непомнящего.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *