Встановлено Національний рекорд України

unnamedІвано-Франківська обласна організація Національної спілки краєзнавців України та облдержцентр туризму і краєзнавства учнівської молоді організували 30 грудня 2014 року у Музеї народної шани Тараса Шевченка в приміщенні обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Шевченка реєстрацію Національного рекорду України «Найбільша кількість пам’ятників Тарасу Григоровичу Шевченку в одній області» у категорії «Мистецтво».

Прикарпаття славне багатьма історико-культурними пам’ятками, традиціями. Особливе місце тут займає вшанування генія і пророка українського народу Тараса Григоровича Шевченка.

На виконання регіональної цільової програми «Відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка у 2014 році в області» була проведена масштабна пошуково-дослідницька робота,  яка широко висвітлена у спільному виданні обласної організації Національної спілки краєзнавців України та обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді «Пам’ятники Кобзареві на Прикарпатті», ілюстрований довідник пам’ятників та пам’ятних знаків Шевченку Т.Г. на теренах нашого краю (Автори: Михайло Косило, Богдан Гаврилів).

Пізніше проведений порівняльний аналіз (М. Косило) дав можливість зробити висновок про найбільшу кількість пам’ятників у одній області, а саме на Івано-Франківщині. Відповідне наше звернення до Національного реєстру рекордів України отримало позитивний відгук.

У всьому світі його шанують, а на Прикарпатті по особливому. На даний час в межах області є 211 пам’ятників і пам’ятних знаків Кобзареві. Жодна адміністративна одиниця не має такого числа пам’ятників Тарасові Григоровичу Шевченку.

Ця робота проводилася за підтримки Івано-Франківської облдержадміністрації та Івано-Франківської обласної ради, творчих спілок, громадських організацій.

unnamed (1) unnamed (2)

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *