Конференція в Новограді-Волинському

DSCN127015 січня 2015 року в місті Новоград-Волинську було проведено науково-краєзнавчу конференцію «Місто Новоград-Волинський і Звягельщина на зламі 1940-х років», яка була присвячена 71-й річниці визволення міста Новоград-Волинського і Звягельщини від німецько-нацистської окупації, 70-річчю визволення України та 70-річчю Великої Перемоги. Організаторами конференції були Національна спілка краєзнавців, Житомирська обласна організація НСКУ та Новоград-Волинська міська рада.
Конференцію було проведено в приміщенні Музею родини Косачів. В роботі конференції взяли участь і виступили з привітаннями заступник міського голови С.Ю. Колотов та начальник управляння культури Л.В. Заєць. Були запрошені на конференцію і були присутніми на її засіданнях ветерани Великої Вітчизняної війни. На пленарному засіданні конференції було оголошено привітання голови Національної спілки краєзнавців України, члена кореспондента НАН України О.П. Реєнта.
З цікавими доповідями виступили на конференції голова Новоград-Волинської регіональної організації Національної спілки краєзнавців України, вчитель німецької мови Новоград-Волинської міської гімназії В.В. Вітренко — «Великий терор 1937-1939 років на Звягельщині», директор Житомирського професійно-технічного ліцею П.М. Градовський — «Пам’ять про воїнів, що воювали на землі Суомі», викладач історії Новоград-Волинського промислово-економічного технікуму І.Л. Тригуб — «Місто й евакуація», голова Житомирської обласної організації НСКУ, директор музею історії міста Бердичева П.С. Скавронський — «Житомирщина у вогні війни 1941-1945 років», вчитель української мови Ярунської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Новоград-Волинського району Т.А. Петько — «Ярунь у роки Великої Вітчизняної війни», науковий співробітник музею історії міста Бердичева Л.В. Коломієць — «Зала подій Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років у музеї історії міста Бердичева», краєзнавець з м. Новоград-Волинського Л.Д. Наумець — «У їх долі був Новоград-Волинський», працівник Новоград-Волинського краєзнавчого музею О.М. Жовтюк — «До 71-ї річниці визволення міста Новограда-Волинського», краєзнавець з с. Маркуші Бердичівського району В.І. Сінчук — «Причини голоду в Житомирській області в 1946-1947 роках та його наслідки», краєзнавець з м. Бердичева Ю.М. Лукуц — «Діяльність ОУН та УПАна Бердичівщині у 1941-1944 роках» та інші. Наукові дискусії, які іноді виникали з приводу окремих подій та історичних фактів періоду Великої Вітчизняної війни лише підтверджували актуальність обговорюваних на конференції проблем.
На конференції були вручені Почесні грамоти Житомирської обласної організації Національної спілки краєзнавців України заступнику міського голови С.Ю. Колотову та голові Новоград-Волинської регіональної організації НСКУ В.В. Вітренку за хорошу організацію і проведення науково-краєзнавчої конференції, краєзнавцям В.С. Ваховському (м. Новоград-Волинський), Т.А. Петько (с. Ярунь Новоград-Волинського району) та Л.В. Коломієць (м. Бердичів) за активну участь і в краєзнавчій роботі, і в науково-краєзнавчих конференціях.
До початку проведення конференції Житомирським видавництвом «Рута» було видано солідний збірник матеріалів конференції «Місто Новоград-Волинський і Звягельщина на зламі 1940-х років», який отримали присутні на засіданнях автори поміщених в збірник статей. Цю книгу отримають усі бібліотеки міста і вона буде використовуватись в навчальних закладах викладачами в ході проведення навчально-виховного процесу і, ми надіємось, буде корисною для виховання справжніх патріотів рідного краю.DSCN1273
Правління Житомирської обласної організації Національної спілки краєзнавців України та усі краєзнавці Житомирщини щиро вдячні міському голові міста Новоград-Волинського, кандидату педагогічних наукВолодимиру Івановичу Загривому за сприяння в організації та проведенні науково-краєзнавчої конференції та постійну підтримку краєзнавчої діяльності в місті.

Голова правління ЖОО НСКУ
Павло СКАВРОНСЬКИЙ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *