Обласний семінар для освітян

17 березня ЗОО НСКУ М. В. Делеган взяв участь і виступив  на обласному семінарі для працівників районних (міських) управлінь (відділів) освіти, які відповідають за позашкільну освіту. Зібрання відбулося у приміщенні Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді.

Присутніх було інформовано про діяльність Закарпатської обласної організації та Національної  спілки краєзнавців України. Йшлося й про розширення співпраці з навчальними закладами області щодо краєзнавчої та екскурсійної роботи, зокрема, на базі музейного комплексу «Старе село» у с. Колочава  Міжгірського району Закарпатської області. Найближчим часом, за підтримки керівника краєзнавчої організації області та спонсорської допомоги професора Київського національного економічного університету, народного депутата України V-VI скликань  С. М. Аржевітіна, на базі зазначеного музейного комплексу відбудуться перші загальнообласні туристсько-краєзнавчі заходи. Нинішнього року вперше, за попередньою домовленістю, на базі музейного комплексу «Старе село» (10 музеїв, 25 пам?ятників і т. ін.) буде діяти патріотично – пізнавальна краєзнавча програма «Уроки моєї малої Батьківщини».

Інструктивно-методичний семінар проведено з метою забезпечення належної організації протягом 2015 року ряду масових заходів туристсько-краєзнавчої і патріотичної тематики з учнівською та студентською молоддю, а також для якісної підготовки і проведення районних (міських), обласних та участі у Всеукраїнських масових заходах.

Учасників семінару ознайомлено з планом і умовами проведення основних масових заходів патріотичного і туристсько-краєзнавчого спрямування:

  1. Обласних етапів:
  • Всеукраїнських краєзнавчих експедицій «Історія міст і сіл України» та «Моя Батьківщина – Україна»;
  • Всеукраїнської краєзнавчої конференції учнівської молоді «Мій рідний край, моя земля очима сучасників»;
  • Всеукраїнської філософської історико-краєзнавчої конференції учнівської молоді «Пізнай себе, свій рід, свій народ…»;
  • Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл»
  • («Джура»);
  • Всеукраїнського зльоту юних туристів-краєзнавців.
  1. Обласних масових заходів:
  • обласного конкурсу екскурсоводів шкільних музеїв;
  • обласної краєзнавчої олімпіади «Закарпатський краєзнавець».

Семінар проведено організовано і змістовно, в діловій обстановці.  Його учасники одержали кваліфіковані відповіді на численні запитання, а також корисні поради з організації та проведення туристсько-краєзнавчих заходів з учнівською молоддю.

Організаторами семінару будуть враховані в подальшій роботі ряд пропозицій щодо удосконалення організації туристсько-краєзнавчої роботи у навчальних закладах області, висловлених учасниками акції.

Поміж іншим, у виступі голови ЗОО НСКУ йшлося і про важливість досконалого пізнання рідного краю, Батьківщини з метою примноження її славної історії, умілого відстоювання інтересів та цілісності української держави. Також було охарактеризовано методику використання місцевого матеріалу в ході краєзнавчо-пошукової, дослідницької роботи учнів загальноосвітніх навчальних закладів.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *