Про відзначення Всесвітнього дня лісу

IMG_230216 березня члени Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України – Густі В. П., Делеган М. В. (голова), Федака Д. М. і Федака С. Д. спільно з активістами обласної організації Національної спілки письменників організовано відзначили Всесвітній день лісу. Цього ж дня вдесяте стартувала акція «Майбутнє лісу у твоїх руках».  До роботи були залучені також члени учнівського лісництва Кам?яницької ЗОШ I-II ступеня  Ужгородського району. Минулого року в Ужгородському районі за участі шкільного лісництва нами було здійснено закладку Шевченківської  алеї та догляд за нею. Нинішньої весни на вивільненій площі лісового масиву урочища Плевни державного підприємства «Ужгородське лісове господарство» в районі села Камяниця (Камяницьке лісництво) ми висадили плантацію маленьких новорічних ялинок. Завдання кожного з учасників було висадити по десять ялиночок. Голова ЗОО НСКУ, зокрема, висадив рівно тридцять ялиночок. Помічниками і консультантами при посадці були лісники.

Як відомо, на 16 березня припадає і День поезії. Тому дуже доречними були нові «зелені» вірші краєзнавця, професора Ужгородського національного університету С. Федаки та декламування віршів про природу юними лісівниками – призерами Всеукраїнських змагань юних лісівників.

В закладці ялинкової плантації взяла участь і Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді Янка Буріанова. Вона, до речі, бере участь в усіх громадсько-корисних акціях, що організовуються письменниками і краєзнавцями бласті.

З директором Ужгородського лісгоспу І. В. Костівим домовлено про органі- зацію нових суспільно значимих і виховних акцій за участі школярів Ужгородщини та області. Директор ДП «Ужгородське лісове господарство» також вручив кожному учаснику закладки ялинової плантації Подяку за участь у примноженні природних багатств краю.

Всесвітній день лісів святкується у день весняного рівнодення (21 березня) у Північній півкулі, що традиційно вважається першим днем весни і символом нового життя і нових починань.

Як відомо, найвища лісистість на Україні у Карпатах – 40, 2 %. Гірські ліси відіграють важливі водоохоронні і водо регулюючі функції.

Найстаріші ліси – в Закарпатській області. Їх середній вік – 63 роки. Але вони потребують постійного оновлення, посадки молодняка.

Участь у відзначенні Всесвітнього дня лісу, зокрема школярів, має важливе пізнавальне і виховне значення. По суті, відбулося практичне заняття із школярами по відновленню лісонасаджень, охорони і збереження навколишнього середовища.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *