Презентація книги члена НСКУ В’ячеслава Саричева “Три століття козацького флоту”

123Запорозький край неможливо відокремити від запорозького козацтва, а історію козацтва неможливо відокремити від морських походів та битв. Національний заповідник “Хортиця”, як науково-дослідна установа основним завданням якої є вивчення, збереження та популяризація памяток пов’язаних з історією запорозького козацтва, вже понад 50 років проводить підводні археологічні роботи в районі острову Хортиця. За цей час фахівцями заповідника та спеціалістами Експедиції Підводних Археологічних робіт виявлено, піднято на поверхню та досліджено сотні археологічних об’єктів від доби неоліту до XX ст. Найвагомішим є комплекс знахідок, пов’язаний з діяльністю Запорозької верфі часів російсько-турецької війни 17361739 рр., де за активної участі запорозьких козаків будували військові судна (бригантини, галери, дубель-шлюпки, козацькі човни та ін.) для боротьби із Османською імперією за Північне Причорномор’я.

Закономірним результатом цих багаторічних досліджень стала робота, Вячеслава Саричева “Три століття козацького флоту”, презентація якої відбулася 28 січня 2015 р. у бібліотеці ім. М.Горького. У цьому виданні військово-морська діяльність запорожців висвітлюється на тлі тисячолітніх традицій українського народу, його досвіду в освоєнні Північного Причорномор’я, Приазов’я та морських просторів. Намагаючись узагальнити історичний матеріал, автор пропонує розглядати козацький флот та його легендарні чайки у якості військово-політичного чинника, який діяв увесь час існування Запорозького козацтва, а не обмежувати його історію лише часом найбільш успішних морських походів XVI–XVII ст. Протягом трьох століть, вирішуючи історичні завдання захисту українського народу на перетині геополітичних інтересів “наддержав” свого часу – Речі Посполитої, Османської та Російської імперій запорожці фактично створили перший чорноморський флот.
Книга
має науково-популярний характер та розрахована на широкий загал поціновувачів історії.

Вячеслав Дмитрович Саричев — член Національної спілки краєзнавців України, член Національної спілки журналістів України, 1-й заступник голови Запорізької ОДТРК.

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *