На Донеччині створено громадську Консультативну раду краєзнавців

Координаційна рада Донеччини15 березня 2016 року в місті Краматорську в житті Донецької обласної організації НСКУ відбулася історична подія  при управлінні культури і туризму Донецької ОДА була створена громадська Консультативна рада краєзнавців. Це один із реальних кроків тісної співпраці управлінців державної адміністрації з громадськими організаціями, залучення громадськості до питань управління.
(на фото (зліва направо) Валерій Романько голова Координаційної ради, Алана Певна начальник обласного  управління культури і туризму, Марина Ємцева —головний спеціаліст управління)

На першому засіданні було прийнято «Положення про Консультативну раду краєзнавців», затверджено склад ради у кількості 17 осіб. Головою цього обласного громадського органу обрано Валерія Івановича Романька, доцента Донбаського державного педагогічного університету, кандидата педагогічних наук, Почесного краєзнавця України. До складу ради увійшли досвідчені краєзнавці з таких різних населених пунктів Донеччини як Бахмут, Димитрово, Добропілля, Дружківка, Красноармійськ, Краматорськ, Маріуполь, Слов’янськ; переважно це члени Національної спілки краєзнавців України.

554835_1060003624068345_7666836589302217538_nНа засіданні Консультативної ради обговорили актуальні питання сучасного розвитку краєзнавчого руху, культури донецького краю.

Прийнято рішення з таких основних питань: завершити роботу над «Програмою розвитку краєзнавства Донеччини на 2016?2018 роки» й подати її на затвердження голові ОДА; заснувати видання «Краєзнавчий альманах Донеччини» та затвердити склад редакційної колегії; активізувати роботу по написанню історії міст і сіл Донеччини; погодитися з основними заходами по виконанню Указу Президента України №17/2016 «Про заходи з відзначення 100річчя подій Української революції 1917?1921 років» та подати їх на затвердження до обласної комісії по виконанню названого указу; звернутися до громадськості із закликом активно включитися у відзначення 160-річчя від дня народження І.Я.Франка згідно указу Президента України №687/2015. Обговорювалися також питання про заснування обласної краєзнавчої премії, про обласний краєзнавчий конкурс журналістів та деякі інші питання, які ще потребують доопрацювання. Участь у роботі Консультативної ради краєзнавців взяли також начальник обласного управління культури та туризму А.В.Певна та головний спеціаліст відділу туризму, курортів та охорони культурної спадщини Донецької ОДА М.А.Ємцева, які теж входять до новоствореного органу.

На наступному засіданні Консультативної ради заплановано обговорити заходи з нагоди відзначення у 2017 році ювілейних дат відомих земляків Донецького краю: 90-річчя від дня народження правозахисника Олекси Тихого та 200-річчя від дня народження поета Михайла Петренка.

Практика показує, що життя ставить чимало питань краєзнавчого характеру, які обласному керівництву бажано вирішувати з громадськістю. І в цьому неоціненну роль повинна зіграти громадська Консультативна рада краєзнавців при обласному управлінні культури і туризму.

Тетяна Лисак, член Консультативної ради краєзнавців, голова Слов’янської міської організації НСКУ.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *