Презентація книги Олексія Неживого «Луганщина – земля українська. Духовні обереги рідного краю»

news_okt_2016_25_2_319 жовтня 2016 р. у Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Г.П.Котляревського відбулася презентація нової книги Олексія Івановича Неживого «Луганщина — земля українська. Духовні обереги рідного краю».

Олексій Іванович Неживий — відомий вчений, письменник, публіцист, один із провідних членів Луганської обласної організації НСКУ.
Професор, доктор філологічних наук виступив із захоплюючою розповіддю про свою роботу перед викладачами і студентами факультету іноземних мов та Інституту культури та мистецтв Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

34Кожна нова книга О. І. Неживого — це помітна подія в культурному житті і луганського краю, і України загалом. Змінюється проблематика його книг, але залишається єдиною їх тема — велика і мала Батьківщина в постатях видатних вчених, письменників, поетів, педагогів-патріотів України.

45

Під час презентації автор детально розкрив зміст кожного розділу книги, трепетно повідав про кожного її героя (Володимир Сосюра, Григір Тютюнник, Іван і Надія Світличні та ін.). Один із рецензентів видання кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри української літератури Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка Віра Анатоліївна Мелешко, говорячи про його важливість та своєчасність, не змогла втриматися від теплих слів на адресу автора, охарактеризувавши його роботу по відстоюванню українського начала Луганщини як справжнє подвижництво.

Сучасній молоді потрібні справжні святині, високі ідеї, приклади самовідданого життя і праці на користь своєї Батьківщини. Любити Батьківщину треба з відкритими очима, бачити в ній святе і грішне, хороше і погане, світле й темне. Нам усім зараз потрібна правда, тобто повне, чесне, абсолютне знання про себе і суспільство, про історію і майбутнє. “Одна з причин нинішнього конфлікту на сході України — відсутність правди, незнання правди, боязнь правди”, — стверджує професор О.І.Неживий.

Заслуга О. І. Неживого в тому, що він несе своє знання про Луганщину по всій Україні, допомагає долати негативні стереотипи, упередження, ставлення, неправильні оцінки щодо цього краю та його жителів.
“Хороша книга згущую думку. Говорить більше, ніж у ній написано, бо вона будить зустрічну думку читача, активізує в ньому самостійну розумову й духовну діяльність — зазначив декан факультету іноземних мов І.М.Карпенко. — Книга О.І.Неживого «Луганщина — земля українська» дуже потрібна і тим, хто вчиться, і тим, хто вчить, в ній закладено великий катарсичний потенціал для усіх нас”.Украй важливим моментом цього заходу слід вважати те, що переважну більшість присутніх на ньому становили студенти та викладачі рідного Олексію Неживому Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, які в силу відомих обставин базуються зараз у Полтаві.Інформацію про захід можна переглянути на youtube (сюжет програми “Культурний простір”телеканалу “Лтава”) (див. з 7:15 хв.)

Джерело:
Офіційний сайт
Луганського національного ун-ту ім. Тараса Шевченка
Офіційний сайт Полтавської ОУНБ імені І.П.Котляревського 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *