Відійшов у вічність Почесний краєзнавець України, голова Миколаївської ОО НСКУ в 1991–2011 рр. Тригуб Петро Микитович

Trigub_p26 грудня 2016 року відійшов у вічність Тригуб Петро Микитович Почесний краєзнавець України, засновник і голова Миколаївської обласної організації Національної спілки краєзнавців України у 1991–2011 рр., доктор історичних наук, професор, “Відмінник освіти України”, кавалер ордену “За заслуги” ІІІ ступеня, член-кореспондент Української Академії історичних наук, автор численних історико-краєзнавчих праць.

Керівництво Національної спілки краєзнавців України з глибоким сумом зустріло цю звістку та висловлює найщиріші співчуття родині, близьким, колегам. Смерть Петра Микитовича — це непоправна втрата для усіх краєзнавців України. У пам’яті тих, хто знав і працював з ним, він назавжди залишиться щирою, порядною та толерантною людиною, відданою краєзнавчій справі.

Тригуб Петро Микитович народився 27 червня1935 року на Слобожанщині, в старовинному селі Коломак Харківської області. У 1953–1958 рр. навчався на історичному факультеті Харківського державного факультету, у 1968–1971 рр. — аспірант університету. У 1971 році був обраний старшим викладачем Полтавського державного педагогічного університету імені В.Г.Короленка. Захистив кандидатську дисертацію в 1972 р. З 1974 року — декан історичного факультету, а в 1976 році отримав вчене звання доцента.
Прийшовши у 1982 році на роботу до Миколаївського педагогічного інституту, де очолив кафедру історії СРСР і УРСР, Тригуб Петро Микитович активно взявся за розбудову краєзнавчого руху. Цьому сприяло проведення низки всеукраїнських конференцій, у тому числі з питань краєзнавства, декілька регіональних та міжвузівських конференцій. У 1988 р. захистив докторську дисертацію.
У 1991 році П.Т.Тронько виступив ініціатором створення Всеукраїнської спілки краєзнавців і доручив П.М.Тригубу створити її Миколаївське відділення. У травні була проведена установча конференція, обрано правління, головою якого став Петро Микитович.
З 1997 року П.М.Тригуб — завідувач кафедри історії та філософії Миколаївської філії Національного університету “Києво-Могилянська академія” (нині Чорноморський державний університет імені Петра Могили). Одночасно він працював на посаді професора кафедри історії України МДПУ, керував Миколаївським регіональним центром Інституту історії України НАН України з проблем Нижнього Подніпров’я та Побужжя, редагував «Наукові праці» МФ НаУКМА (сьогодні ЧДУ ім. Петра Могили) з історичних наук, та до 2011 р. очолював Миколаївську обласну організацію Національної спілки краєзнавців України.
Одне із головних досягнень П.М.Тригуба — це його наукова школа, адже він підготував більше 25 кандидатів наук, більшість тем яких — краєзнавчі розвідки з історії Південної України.

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *