Краєзнавці вшанували слов’янців-ювілярів 2017 року

17 травня відбулося урочисте вшанування відомих людей Слов’янська ювілярів 2017 року. Одночасно з цим презентовано «Календар ювілейних та пам’ятних дат Донецької області. 2017 рік», у який і внесені ювілейні дати слов’янців. Це один із краєзнавчих заходів, які приурочено до 85-річчя Донецької області.

Ювілеї Слов_янцівВедучими заходу були доцент педуніверситету, голова Донецької обласної краєзнавчої організації Валерій Романько — ініціатор даного проекту та автор сценарію, і студенти філологічного факультету Донбаського державного педагогічного університету. Вшанування земляків відбулося при підтримці управління культури Слов’янської міської ради та центральної міської бібліотеки, у стінах якої і проходив захід.

Перші слайди було присвячено ювілейній даті Донецької області — 85 років від часу утворення; місту Слов’янську як одному із давніх поселень на Слобожанщині, датою заснування якого вважається 1645 рік. Пролунала пісня місцевого барда Геннадія Тимофєєва «Тихий мой Славянск».

Ювілеї Слов_янців-2Увазі присутніх було представлено фото та творчі доробки відомих земляків-ювілярів, які відійшли у Вічність: поети Михайло Петренко, Олександр Дудка, Анатолій Мироненко, Наталія Кащук, Володимир Міщенко, педагога-краєзнавця Валентина Нестелєєва. Біографічні довідки та вірші зачитували студенти ІІІ курсу філологічного факультету Донбаського педуніверситету Надія Климко, Катерина Коваленко, Вікторія Пащенко, Альона Погорєлова, Валерія Фесенко, Влада Шевченко.

Ювілеї Слов_янців-4Другу частину заходу було присвячено слов’янцям-ювілярам, нашим сучасникам. Більшість з них відгукнулися на запрошення і мали можливість виступити перед земляками. Присутні привітали таких ювілярів: професорів педуніверситету Володимира Глущенка, Ольгу Солодухову, Анатолія Федя, громадського діяча Михайла Длугаканського, колишнього мера Анатолія Левіта, керівників навчальних закладів Сергія Завгороднього та Михайла Горозія, художнього керівника танцювального ансамблю «Джерело» Володимира Котова.

Наступні слайди нагадали, що у слов’янців цього року ще й інші ювілеї: 10 вересня — 100 років від часу заснування газети «Вісті», 11 вересня — 90 років від часу відкриття пам’ятнику Ф.Сергєєву, як витвір мистецтва у стилі кубізму відомого скульптора І.Кавалерідзе; 60 років Словянському заводу високовольтних ізоляторів, 35 років назад у Слов’янську відкрито Будинок зв’язку та Універсам по вулиці Університетській; 25 років назад відкрито новий пам’ятник Т.Г.Шевченку…

Ювілеї Слов_янців-3Від імені управління культури Слов’янської міськради присутніх привітала спеціаліст І категорії Ольга Грибова, від центральної бібліотеки  — Валерія Здибель.

Пісні як музичне привітання ювілярам майстерно виконали студентки філологічного факультету Ольга Новікова та Ганна Шевченко.

Були фото на згадку, тепле спілкування. Присутнім захід сподобався — це новий і цікавий вид краєзнавчої діяльності, який допомагає ширше розкрити історію рідного краю, вшанувати відомих земляків. Слова щирої подяки були висловлені його організаторам, особисто ініціатору даного проекту В.І.Романьку. Вирішено такі заходи з ушанування ювілярів-земляків проводити щороку.

Тетяна Лисак,
голова Слов’янської міської краєзнавчої організації,

Почесний краєзнавець Донеччини

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *