В Івано-Франківську відбулася презентація книги Володимира Шухевича «Гуцульщина»

ГуцульщинаІвано-Франківська обласна організація Національної спілки краєзнавців України спільно з Івано-Франківською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. І. Франка організували 20 квітня 2018 р. презентацію перевидання фундаментальної праці Володимира Шухевича «Гуцульщина» (1899-1908), яка вперше вийшла у світ під однією палітуркою об’ємом 1218 сторінок.

DSC_2971Книга надрукована репринтним способом у харківському видавництві Олександра Савчука, який разом з автором передмови Андрієм Карпенком завітали до Івано-Франківська презентувати дане видання.

DSC_2955Відкрила презентацію директор обласної книгозбірні Людмила Бабій, яка розповіла про велике значення цього унікального дослідження і представила всім присутнім модератора зустрічі – голову обласного осередку Спілки краєзнавців, доктора філософії, кандидата педагогічних наук Михайла Косила та гостей: видавця і науковця Олександра Савчука з Харкова і львівського історика Андрія Карпенка.

Олександр Савчук зазначив, що друкує у своєму видавництві книги, які цікаві для нього як науковця, а також перевидає цікаві етнографічні першоджерела: «Володимир Шухевич зібрав матеріали, які сьогодні вже зібрати не можна. Це стосується усіх напрямів гуцульської культури – фольклору, звичаїв, одягу, вірування, будівництва, музичних інструментів. Тому я й перевидав всі 5 частин, які через 120 років з часу виходу книг у світ не втратили своєї актуальності».

Автор передмови Андрій Карпенко, кандидат історичних наук, дослідник етнографічної спадщини В. Шухевича у своєму виступі відзначив величезну цінність «Гуцульщини» для науковців, розповів про особливості опрацювання ним джерельного матеріалу, подав порівняльний аналіз українського і польського видання праці.

Зі словами привітань та вдячності на адресу презентантів, подвижників культурного відродження України виступили голова міського товариства «Гуцульщина», заступник начальника управління культури, національностей та релігій ОДА Мирослава Корнелюк, письменники Ольга Слоньовська та Василь Бабій,  краєзнавець та науковець Андрій Королько, голова товариства НТШ Василь Мойсишин, голова обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Василь Корпанюк та священик УГКЦ о. Ігор Пелехатий.

Також на заході були присутні краєзнавці та науковці Володимир Морозюк, Петро Ганцюк, Марія Вуянко, Тарас Маланюк та багато інших містян, які цікавляться найколоритнішим етнорегіоном Івано-Франківщини – Гуцульщиною.

До уваги учасників презентації працівники відділу краєзнавчої літератури запропонували книжкову виставку «Володимир Шухевич: мандруємо Гуцульщиною».

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *