Вийшов друком черговий номер журналу “Краєзнавство” (2018, #1)

Kraeznavstvo-2018-1Вийшов друком підготовлений Національною спілкою краєзнавців України (за підтримки Миколаївської обласної організації) черговий випуск журналу “КРАЄЗНАВСТВО” (2018, №1).

Повнотекстовий варіант випуску.

Цей номер присвячено історії міста Миколаїв та Миколаївської області.

Крім публікацій, які увійшли до спеціальної рубрики “З історії міста Миколаєва та Миколаївщини” у журналі вміщено статті, які присвячені Північному Причорномор’ю та історико-теоретичним проблемам вивчення Півдня України, а також 100-річчю Української революції 1917-1921 років, церковно-історичному краєзнавству, біографістиці, 85-м роковинам Голодомору 1932-1933 років.

Традиційно журнал висвітлює поточні події із життя Національної спілки краєзнавців України.

“Тривалий час побутувала думка, що південний край повинен завдячувати своєму освоєнню винятково російсько-імперській владі. Але це не так. Історія Миколаєва хоча й налічує офіційних 229 років, але ця славетна земля злиття двох річок – Південного Бугу й Інгулу, приваблювала до себе людність ще з давніх-давен… Значний слід в історії Миколаївщини залишили грецькі колонізатори, завдяки яким край не лише збагатився багатим досвідом античної цивілізації, а й став містком між кочовими народами, східними та західними цивілізаціями… Багато племен і народів бачила ця земля. Тривалий час ці місця носили назву Дикого поля і були межею між осілими племенами та кочовиками. Натомість це не завадило славетному українському козацтву зробити свій внесок в освоєння краю, утворивши тут Бугогардівську паланку славетного Війська Запорізького низового. І звісно важливе місце в освоєнні краю належить різним народам європейського континенту, які своєю невтомною працею розбудовували наш багатий і різнобарвний край чорноморського узбережжя, південнобузьких порогів, річкових інгульських розливів і вітряного степу…” – констатував у передмові голова Миколаївської ОО НСКУ, професор Олександр Тригуб.

Загалом, випуск включає 24 статті, інформаційні повідомлення та наукові огляди істориків-краєзнавців із різних регіонів України, перш за все, Миколаєва, Одеси, Києва та Харкова.

Повнотекстовий варіант випуску.

One thought on “Вийшов друком черговий номер журналу “Краєзнавство” (2018, #1)”

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *