У Хмелівці на Прикарпатті вручено краєзнавчу премію імені Євгена Паранюка

IMG_037918 червня 2019 р. в с.Хмелівка Богородчанського району краєзнавцям вручено премію ім. Євгена Паранюка Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

Цьогорічними лауреатами стали Михайло Павлович Дземан, краєзнавець із Тлумача, педагог, відповідальний секретар Тлумацької районної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, Паньків Михайло Ілліч, краєзнавець з Івано-Франківська, кандидат історичних наук, почесний голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, Федоришин Ольга Семенівна, краєзнавець з Долини, відповідальний секретар Долинської районної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, майстер народної творчості з писанкарства.

IMG_0315Премію вручали Михайло Косило, голова Івано-Франківської обласної організації НСКУ та Любов Лапчук, племінниця Євгена Паранюка. Вручення премії відбулося в рамках обласного краєзнавчо-літературного фестивалю імені Євгена Паранюка «Чуєш, брате, мій» на території Хмелівської гімназії.

Євген Паранюк – краєзнавець, етнограф, музиканта, меценат, IMG_0288уродженець с.Хмелівка, який волею долі проживав у Нью-Йорку і тільки після становлення України як незалежної держави зміг навідуватися в рідні краї. Євген Михайлович був книголюбом і старався цю любов поширити, виступав меценатом із видання книг про села Богородчанщини, різної краєзнавчої тематики, надавав матеріальну допомогу рідній школі та ін. Помер Є.Паранюк в США, але його прах знайшов вічний спочинок в рідному селі Хмелівка.

Захід розпочався з відвідування могили Євгена Паранюка на місцевому кладовищі де учасники фестивалю помолилися та поклали квіти на могилу.

Модератором даного краєзнавчо-літературного заходу в с.Хмелівка виступив його засновник та організатор, письменник, краєзнавець, просвітянин, педагог Василь Бабій.

IMG_0302Вітальне слово до гостей фестивалю мали директор Хмелівської гімназії Надія Загірняк, голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Михайло Косило, голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України Світлана Бреславська, заступник голови Івано-Франківського обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т.Шевченка Михайло Січка. На фестивалі зачитували свої твори відомі поети і письменники IMG_0293Прикарпаття: критик, есеїст Євген Баран, письменник Іван Війтенко, поет, журналіст Іван Гаврилович та інші.

На святі звучали пісні у виконанні учнів та вчителів Хмелівської гімназії, Оксани Олексій, вокального ансамблю «Горлиця» с.Саджава.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *