Відбулася звітно-виборна конференція Житомирської обласної організації НСКУ

8009746918 грудня 2019 року в конференц-залі Житомирської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О.Ольжича відбулася звітно-виборна конференція Житомирської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

81513964Для ведення заходу було обрано президію конференції в складі трьох осіб (П.С.Скавронського – голова, В.І.Тимошенка – секретар, І.І.Ярмошика) та затверджено регламент її роботи.

У своїй доповіді голова ЖОО НСКУ Павло Скавронський висвітлив основні пріоритетні напрямки в роботі правління та в цілому всієї обласної організації за звітний період.

Зокрема, в період з 2015 р. по 2019 р. було організовано та проведено 12 науково-краєзнавчих конференцій:

  • Регіональна науково-краєзнавча конференція, присвячена 71-й річниці визволення міста Новограда-Волинського і Звягельщини від німецько-нацистської окупації, 70-річчю визволення України і 70-річчю Великої Перемоги, яка відбулася у Новоград-Волинську Житомирської області 15 січня 2015 р. на базі музею-садиби Косачів.
  • Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція з міжнародною участю «Постаті землі Житомирської», присвячена 120-річному ювілею видатного класика української літератури ХХ ст., перекладача, публіциста М.Т.Рильського, яка відбулась в м. Житомирі 22 травня 2015 р. на базі Житомирської обласної універсальної наукової бібліотеки імені О.Ольжича та 23 травня 2015 р. в селі Романівка Попільнянського району Житомирської області на базі музею родини Рильських (учасників – 63; із них членів ЖОО НСКУ – 21; доповідей – 60, об’єм наукового збірника матеріалів конференції – 408 с.).
  • Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція з міжнародною участю «Бердичів від давнини до сьогодення» присвячена 585-й річниці від часу першої писемної згадки місцевості на якій виник Бердичів, 470-й річниці першої згадки про Бердичів в історичних документах, 170-й річниці від надання Бердичеву статусу міста та 70-й річниці Перемоги над нацистами у Другій світовій війні, яка відбулася 12–13 листопада 2015 р. в Бердичеві на базі Бердичівської міської ради (учасників всього – 78; із них членів ЖОО НСКУ – 24, доповідей – 73, об’єм наукового збірника матеріалів конференції – 496 с.).
  • Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція «Чуднів і край в контексті історії малих і середніх міст Волині» присвячена 600-й річниці з часу першої писемної згадки про місто Чуднів та 25-й річниці з дня проголошення незалежності України, яка відбулася 7–8 вересня 2016 р. в Чуднові Житомирської обл. на базі Чуднівської міської ради (учасників всього – 35; із них членів ЖОО НСКУ – 15; доповідей – 34, об’єм наукового збірника матеріалів конференції – 350 с.).
  • Науково-краєзнавча конференція «Музеї Бердичівського краю: історія та сучасність» присвячена 90-й річниці від часу відкриття в Бердичеві першого музею (14.11.1926), яка відбулася 15–16 листопада 2016 р. в Бердичеві Житомирської обл. на базі Музею історії міста Бердичева в приміщенні дольного костьолу Санктуарію Матері Божої Бердичівської (учасників всього – 65; із них членів ЖОО НСКУ – 27; доповідей – 63, об’єм наукового збірника матеріалів конференції – 488 с.).
  • Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція з міжнародною участю «Бердичів крізь призму століть», присвячена 160-й річниці від дня народження Джозефа Конрада, яка відбулася 24–25 червня 2017 р. в Бердичеві Житомирської обл. на базі Музею історії міста Бердичева в приміщенні дольного костьолу Монастиря Босих кармелітів (учасників всього – 56; із них членів ЖОО НСКУ – 23, доповідей – 61, об’єм наукового збірника матеріалів конференції – 485 с.).
  • Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція «Житомирщина: події і люди», присвячена 80-й річниці від часу утворення Житомирської області (22.09.1937 р.) та 75-й річниці від дня народження відомого краєзнавця Костриці М.Ю. (20.09.1942 р.), яка відбулася 22–23 вересня 2017 р. в Житомирі на базі Житомирського державного університету імені І.Франка в приміщенні історичного факультету (учасників всього — 44; із них членів ЖОО НСКУ – 16, доповідей – 49, об’єм наукового збірника матеріалів конференції – 412 с.).
  • Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція «Національно-визвольна боротьба українського народу», присвячена 250-річчю козацько-селянського повстання національно-визвольного повстання на правобережній Україні «Коліївщина» та 100-річчю подій Української революції 1917-1921 рр., яка відбулася 28–29 вересня 2018 р. в Житомирі на базі історичного факультету Житомирського державного університету ім. І.Франка (учасників всього – 36; із них членів ЖОО НСКУ – 28; доповідей – 65, об’єм наукового збірника матеріалів конференції – 550 с.).
  • Регіональна науково-краєзнавча конференція «Звягельщина-Ярунщина у визвольній боротьбі українського народу у 1648–1657 роках», яка відбулася 31 жовтня 2018 р. в Новоград-Волинську Житомирської обл., на базі Новоград-Волинської районної ради.
  • Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція «Бердичівська земля як феномен розвитку європейської культури та мистецтва», яка відбулася 21–22 травня 2019 р. в Бердичеві Житомирської обл., на базі Музею історії міста Бердичева і була присвячена 220-річчю від дня народження Оноре де Бальзака (учасників всього – 77; із них членів ЖОО НСКУ – 23, доповідей – 82, об’єм наукового збірника матеріалів конференції – 544 с.).
  • Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція «Житомиру-1135» присвячена 1135-річчю заснування міста Житомира, яка була проведена в Житомирі 27–28 вересня 2019 р. на базі історичного факультету Житомирського державного університету імені Івана Франка (учасників всього – 52; з них членів ЖОО НСКУ – 20, доповідей – 50, об’єм наукового збірника матеріалів конференції – 520 с.).
  • Регіональна науково-краєзнавча конференція «Житомирщина-Звягельщина: від української національної ідеї до створення незалежної Української держави» присвячену 170-й річниці від народження Олени Пчілки, 140-й річниці від народження Симона Петлюри, 110-й річниці від народження Степана Бандери, яка відбулася 12 грудня 2019 р. в Новоград-Волинську Житомирської обл. на базі музею-садиби родини Косачів.

7969364У доповіді було названо найбільш активних учасників науково-краєзнавчих конференцій, членів ЖОО НСКУ, які проводились під егідою Житомирської обласної організації НСКУ. Зокрема, Скавронський П.С. брав участь і виступав з доповідями в 11-ти конференціях, Захарчук Н.М., Коган Л.Г., Коломієць Л.В., Лукуц Ю.М., Тарабукін О.О. – в 9-ти конференціях, Сінчук В.І., Тимошенко В.І., Вітренко В.В. – у 8-ми конференціях, Ярмошик І.І. – у 7-ми конференціях, Ваховський В.С., Градовський П.М., Калінська А.В., Панчук М.В., Цвєткова А.М. – у 6-ти конференціях, Данилюк Т.П., Дубівка Є.В., Дурава Н.Л., Бедь М.М., Канчура, Недайборщ Т.А., Скавронська М.В. – у 5-ти конференціях, – Зосімович О.Ю., Цвік Г.В. – у 4-х конференціях, Горобчук А.П., Гуцало Л.В., Жовтюк О.М., Марковський Б.В., Петько Т.А., Савицький І.Л., Самойленко Л.І., Святюк Ю.В., Студінський В.А. – у 3-х конференціях, Антошевська, Косенко В.В., Кучерява В.М., Мартинюк М.В., Махорін Г.Л., Провоторов , Рудницька Н.В., Тригуб – у 2-х конференціях, Весельський М.Ф., Журавська Л., Єршов В.О., Мокрицький Г.П., Шевчук А.В., Собчук С.В. – в одній конференції.

80119698Прикро, але певна кількість членів ЖОО НСКУ, не брали участі в жодній з краєзнавчих конференцій, які проводилися на теренах своєї області. Далі в доповіді було проаналізовано джерела фінансування кожної з конференцій та роботу правління по їх підготовці.

Було доведено до відома делегатів конференції про проведену правлінням роботу щодо присвоєння Житомирській обласній краєзнавчій премії імені відомого житомирського краєзнавця, багаторічного керівника Житомирської обласної організації Миколи Юхимовича Костриці.

79385686_2225Доповідач також доповів делегатам про свою участь у Всеукраїнських науково-краєзнавчих експедиціях, які організовує Національна спілка краєзнавців України, про участь в роботі Правління та Президії НСКУ.

Було проаналізовано організацію і проведення науково-краєзнавчих експедицій Бердичівських краєзнавців спільно з міським комітетом профспілки працівників освіти і науки, який фінансував їх проведення і який очолює член ЖОО НСКУ А.М.Цвєткова. Відмічено, що хід і результати всеукраїнських та місцевих науково-краєзнавчих експедицій публікуються у вигляді наукових статей в наукових виданнях та місцевій періодичній пресі.

У доповіді зазначалося, як позитивний фактор, про зростання кількості членів ЖОО НСКУ за звітний період на 19 членів. Зокрема, про поповнення НСКУ працівниками професорського-викладацького складу історичного факультету Житомирського державного університету ім. І.Франка.

80126755_2Було названо краєзнавців, які за звітний період брали участь в науково-краєзнавчих конференціях поза межами своєї області: в Луцьку, Миколаєві, Каховці, Рівному, Санкт-Петербурзі, Черкасах, Києві, Дубно, Каневі, Торчині, Львові, Маневичах, Кам’янці-Подільському, Камінь-Каширському, Володимирі-Волинському та інших населених пунктах України.

Як позитивний факт, було названо створення Бердичівським краєзнавцем Т.П.Данилюком краєзнавчого сайту села П’ятка Чуднівського р-ну Житомирської обл.

Серед проблем Житомирської обласної організації НСКУ названо відсутність організаційної структури Житомирської міської організації – краєзнавці є, а їх об’єднання відсутнє. На відміну від Житомира, такі структурні об’єднання місцевих організацій створені і діють успішно в Бердичеві, Новоград-Волинську та Малині. А Житомир пасе задніх вже багато років. І створення останнім часом первинної організації краєзнавців на історичному факультеті Житомирського обласного краєзнавчого товариства аж ніяк не вирішує організаційну проблему в масштабах міста.

У обговоренні звітної доповіді виступили делегати: Мокрицький Г.П., Тимошенко В.І., Вітренко В.В., Тарабукін О.О., Ярмошик І.І., Халімончук Ю. та Тіміряєв Є.Р.

Голова Житомирського обласного товариства охорони пам’яток історії та культури Мокрицький Г.П. розповів про організацію краєзнавчої експедиції в містечко Червоне, результати якої викладені в його книзі, що незабаром має вийти з друку. Роботу обласної спілки краєзнавців та її правління оцінив «задовільно».

8019599Директор Малинського краєзнавчого музею, кандидат історичних наук Тимошенко В.І. повідомив про налагоджені зв’язки та співпрацю Малинської краєзнавчої спілки з науковими співробітниками Інституту археології НАН України. Підтримав ідею створення спільних науково-краєзнавчих експедицій по рідному краю. Роботу обласної спілки краєзнавців та її правління оцінив «задовільно».

Голова Новоград-Волинської місцевої організації краєзнавців, вчитель німецької мови Вітренко В.В. повідомив про роботу по увіковіченню відомих постатей Звягельського краю шляхом встановлення меморіальних дощок і перейменування вулиць на їх честь. Роботу обласної спілки краєзнавців та її правління оцінив «задовільно».

Науковий співробітник Житомирського обласного краєзнавчого музею, археолог Тарабукін О.О. розповів про проведення археологічних досліджень у різних місцевостях Житомирської обл., зокрема в Бердичеві, Коростені, Олевську та Житомирі. Роботу обласної спілки краєзнавців та її правління оцінив «задовільно».

79413914_2Завідувач кафедрою спеціальних історичних дисциплін та правознавства Житомирського державного університету ім. І. Франка, доктор історичних наук, професор Ярмошик І.І. розповів про проведену на історичному факультеті роботу з молодими викладачами-істориками по їх вступу до НСКУ. «Маємо великий потенціал для подальшої продуктивної праці в краєзнавстві», ? сказав він. Роботу обласної спілки краєзнавців та її правління оцінив «задовільно».

Головний спеціаліст відділу економічного розвитку Олевської міської ради Халімончук Ю. вніс пропозицію планувати археологічну практику студентів на весь навчальний рік, а не на один літній місяць. Роботу обласної спілки краєзнавців та її правління оцінив «задовільно».

71898610_22Ветеран краєзнавчого руху, колишній член редколегії видання «Реабілітовані історією»  Тіміряєв Є. повідомив, що Житомирщина ? це єдина адміністративна область в Україні, яка припинила роботу по виданню книги «Реабілітовані історією», незважаючи на те, що два томи цієї праці вже надруковано і вони вже два роки зберігаються у видавництві «Полісся». А картотека, над якою працювала редакція, лежить в одному з обласних закладів в доступному для працівників цього закладу місці… Роботу обласної спілки краєзнавців та її правління оцінив «задовільно».

Головний спеціаліст Житомирського обласного державного архіву Кондратюк Р.Ю. запропонував вирішити питання про передачу колишньої картотеки редакції «Реабілітовані історією» на збереження до Житомирського обласного державного архіву. Роботу обласної спілки краєзнавців та її правління оцінив «задовільно».

80346901Делегати конференції відкритим голосуванням оцінили роботу обласної спілки краєзнавців та її правління оцінкою задовільно. Головою Житомирської обласної організації НСКУ знову на п’ятирічний термін було обрано директора Музею історії міста Бердичева Скавронського П.С.

Було також обрано правління ЖОО НСКУ в складі 9 осіб. До складу правління увійшли тимчасово виконуючий обов’язки Житомирського обласного краєзнавчого музею Весельський М.Ф., голова Новоград-Волинської місцевої організації краєзнавців, вчитель німецької мови Вітренко В.В., директор Житомирської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О.Ольжича Врублевський В.М., головний спеціаліст Житомирського обласного державного архіву Кондратюк Р.Ю., голова Житомирського обласного товариства охорони пам’яток історії та культури Мокрицький Г.П., директор Малинського краєзнавчого музею, кандидат історичних наук Тимошенко В.І., доцент кафедри всесвітньої історії, кандидат історичних наук Шевчук А.В., завідувач кафедрою спеціальних історичних дисциплін та правознавства Житомирського державного університету ім. І.Франка, доктор історичних наук, професор Ярмошик І.І.

Попереду в Житомирської обласної організації Національної спілки краєзнавців України нові краєзнавчі дослідження, нові конференції, нові книги і нові звершення.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *