Вітаємо із 70-річчям члена Президії НСКУ, директора Інституту історії України НАН України, академіка НАН України В.А.Смолія

Національна спілка краєзнавців України вітає з Новим 2020 роком професійну краєзнавчу спільноту, всіх, хто цікавиться минулим рідного краю, а також шанує та з Валерій Смолійповагою ставиться до історії, культури, мови, традицій українського народу.

У перший день нового року 70-річчя святкує Смолій Валерій Андрійович – член Президії НСКУ, директор Інституту історії України НАН України, академік НАН України, доктор історичних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, Почесний краєзнавець України.

В.А.Смолій є визнаним і авторитетним вченим, з під його пера вийшли понад 1,5 тис. наукових праць, зокрема, низка шкільних і вузівських підручників, ряд монографій, в яких на основі широкої джерельної бази розкриваються закономірності історичного процесу на українських землях на зламі Середньовіччя та Нового часу. Тематичними пріоритетами у діяльності вченого виступають проблеми історії українського козацтва; національно-визвольних  рухів українців; формування суспільної свідомості українського соціуму; становлення національного етносу та самобутнього розвитку його культури, перебігу державотворчого процесу в Україні в 17—18 ст.; міждержавних відносин у Центрально-Східній Європі раннього Нового часу та місця і ролі в них українського фактору та ін. Помітне місце в науковому доробку вченого посідають методологічні розробки, в яких відбито спостереження над станом історичної науки в Україні, шляхами її інтеграції у світ, історіографічний простір, мобілізації творчого потенціалу істориків на вирішення актуальних і важливих проблем, вибудови відносин між науковцями та владними інституціями, тощо.

Протягом багатьох років ювіляр входить до складу керівних органів Національної спілки краєзнавців України, всебічно сприяє діяльності Спілки та реалізації її різноманітних проектів, є лауреатом Премії НСКУ імені академіка Петра Тронька, низки державних і відомчих нагород найвищого рівня. Особиста підтримка В.А.Смолія забезпечує багаторічну плідну співпрацю між НСКУ та Інститутом історії України НАН України.

Національна спілка краєзнавців України бажає ювіляру безмежних позитивних емоцій та висловлює найщиріші сердечні побажання міцного здоров’я, сімейного добробуту, творчої наснаги, всіляких гараздів! Нехай кожен новий день буде щедрим на приємні події та корисні справи! Плідних дослідницьких пошуків і творчої наснаги в подальшій краєзнавчій та науково-педагогічній роботі!

З глибокою повагою та шаною,
голова Національної спілки краєзнавців України,
член-кореспондент НАН України
О.П.Реєнт

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *