Творчі проекти черкаських краєзнавців на 2021 рік отримали схвалення місцевої влади

Проект_2На Черкащині з 2017 року відповідно до обласної Програми підтримки діяльності осередків національних творчих спілок області щороку розглядаються та затверджуються проекти творчих спілок.

Так, минулого року обласна організація НСКУ в рамках програми на виділені кошти реалізувала творчий проект – фільм «Богдан Хмельницький та його епоха» до 425-річчя від народження Богдана Хмельницького.

Проект_1Цього року було подано два споріднені проекти – тематичні фотовиставки, які нещодавно на засідання робочої групи облдержадміністрації з відбору проектів отримали одностайне схвалення.

Пам'ятник борцям за волю України у ЧеркасахПерший з них – «Черкащина у літописі незалежної України», присвячена 30-річчю Незалежності України, відображатиме панораму життя Черкащини доби Незалежності. Експозиція фотовиставки складатиметься із світлин такого тематичного спрямування:

  • патріотичні (пам’ятник борцям за волю України, відзначення Дня Незалежності, свято Державного прапора, вшанування героїв війни на сході України, волонтерство, військово-патріотичні заходи);
  • соціально-економічний розвиток Черкащини, в тому числі крізь призму інвестиційної політики (нові сучасні промислові виробництва, агропромисловий комплекс, будівництво, транспорт, об’єкти соціальної інфраструктури);
  • гуманітарна сфера (освітньо-виховний і науковий процес; музичне, театральне, образотворче, народне мистецтво; охорона здоров’я, спорт, туризм);
  • культурна спадщина краю (пам’ятки національного значення, музеї, історико-культурні заповідники).

Усі фотосюжети будуть максимально «олюднені». Вони покажуть черкащан – майстрів своєї справи, які представляють різні сфери суспільного життя і в роки незалежності самовіддано трудяться на благо України.

Проект_4еДруга тематична фотовиставка має назву «Село у відрогах Холодного Яру». Вона розкриє повсякденне життя одного із сіл краю – Грушківка (колишнього Кам’янського району) 1950–1970-х рр. і складатиметься із світлин з творчої спадщини Івана Литвина – сільського фотографа із цього села. Унікальний архів негативів його світлин було виявлено у 2010 році на горищі старого будинку. Внук народного майстра Ігор Солодовніков відцифрував близько 5000 фотографій.

Проект_3-15Світлини Івана Литвина створюють неповторний та реалістичний образ часу одного із переломних періодів української історії кінця 1950-х ? початку 1970-х років. Зроблені на високому художньому рівні знімки зберегли обличчя українських селян та ще живі на той час народні традиції, які не потрапили в об’єктив офіційних фотографів. Зокрема, фотографу вдалося зафіксувати різноманітність народних весільних традицій в останній період їх живого існування. Ці світлини складають найбільшу частину в архіві фотографа.

Експозиція виставки вміщуватиме знімки, у яких сільський фотограф поетично і лірично передав живі й чесні образи простих сільських людей, життя яких залишилося на узбіччі історії. Зі світлин постає реальне повоєнне українське село і повсякдення селян Черкащини. Глядач дізнається як насправді вони жили, в що одягалися, як проводили будні і свята, як працювали в колгоспі. Автор зумів показати особливі риси своїх односельчан та передати їхню щирість і справжність.

Представлені фотографії допоможуть сучасникам на прикладі села Грушківка – одного із історичних сіл Черкащини, скласти уявлення про побут, соціальну поведінку, настрої та менталітет простих людей у період 1950–1970-х рр. Тобто, долучитися до життя пересічних людей, які в історії залишилися переважно «безіменними» і «мовчазними».

Представляючи проекти Черкаської обласної організації НСКУ, її голова Василь Мельниченко зазначив, що вони стануть вагомим внеском у розвиток започаткованого черкаськими краєзнавцями інноваційного напрямку краєзнавства «Історія краю у світлинах», покажуть його суспільну значимість.

Використання фотовиставок матиме довгостроковий характер – вони демонструватимуться в обласному центрі та містах і селах Черкащини, будуть оприлюднені в соціальних мережах.

Лариса Синявська,
член президії правління
Черкаської облорганізації НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *