В Олександрії презентовано нові видання НСКУ для створення курсу «Історія рідного краю»

1638025269172Олександрійський міський музейний центр отримав у подарунок нові видання Національної спілки краєзнавців України.

1638028218556Нові колективні праці «Основи краєзнавства», «Історичне краєзнавство. Як написати науково-дослідницьку роботу: запитання та відповіді» та монографія голови НСКУ Олександра Реєнта «Краєзнавство в Україні: історичні традиції і стратегія розвитку», разом із збірником документів і матеріалів «Джерела духовності», безкоштовно передані музейникам завдяки співпраці Кіровоградської обласної організації НСКУ (керівник Олег Бабенко), громадської спілки «Олександрійський громадський простір “КУБ” Культура. Урбаністика. Бізнес» (керівник О.Панібратенко).

Щодо придбання книг необхідно звертатися до центрального офісу НСКУ (тел. 044-278-02-38) або писати на e-mail: kraeznavstvo@ukr.net

1638026771352Під час зустрічі музейників, педагогів, творчого активу міста, депутатів міської ради, видання презентував та розкрив зміст і цінність колективних праць для конкретного напрямку дослідницьких робіт, член Національної спілки краєзнавців України, лауреат обласної краєзнавчої премії імені В.Ястребова, автор видань з історії краю Віктор Голобородько.

Як зазначила на зустрічі директор Олександрійського міського музейного центру Тетяна Отченашко, презентовані видання допоможуть підвищити фаховий рівень музейних та педагогічних працівників, долучитися до сучасного пізнання краєзнавства через новітні дослідження кращих науковців України. А також допоможуть залучати активно молодь до якісних досліджень з історії краю.

Також учасники зустрічі сформували робочу групу, яка починає опрацювання наявних матеріалів для створення навчального курсу «Історія рідного краю». Його планується запровадити у наступному навчальному році у класах середньої та старшої школи міста, закладах передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, а також для роботи із закладами, які пропонують освіту для дорослих. Обговорюється питання щодо опрацювання вчителями елементів з цього курсу для інтеграції їх у різні навчальні дисципліни.

1638027771464

Під час обговорення учасники дискусії запропонували створити курс, який мав би текстову та хрестоматійну частину. А сам підхід до складання курсу охоплював би проблему комплексно: історія, географія, біологічне та культурне різноманіття краю та інші складові.

1638027969113

У склад робочої групи ввійшли представники Олександрійського музейного центру, вчителі навчальних закладів міста, що співпрацюють із підрозділом Малої академії наук, депутати міської ради, краєзнавці-члени НСКУ. На наступному зібранні члени робочої групи домовились розглянути попередньо структуру видання та спробувати здійснити розподіл по темам, залучити до створення колективної праці ширше коло дослідників з конкретної тематики. А за необхідності, долучити до створення курсу як консультантів, провідних фахівців зі інших міст.

Створенню активу передувало два депутатських звернення та робота із управлінням освіти і перемовини із депутатами міської ради, профільними заступниками. Є попередні домовленості про надання 35 годин у річному навчальному циклі для вивчення «Історії рідного краю», як комплексної краєзнавчої дисципліни.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *