Пленум Правління НСКУ, Премія імені Дмитра Яворницького (25.11.2016)

_DSC000225 листопада 2016 року в приміщенні Факультету історичної освіти Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова відбувся пленум Правління Національної спілки краєзнавців України. У заході взяли участь представники центрального керівництва Спілки, очільники обласних організацій, відомі краєзнавці та громадські діячі з більшості регіонів України.

_DSC0016Після відкриття пленуму Правління прозвучав Гімн України та відбулося вшанування хвилиною мовчання памяті відомих діячів краєзнавчого руху, які нещодавно пішли з життя (Ходаківського Миколи Степановича, Грабовецького Володимира Васильовича, Головатого Михайла Івановича).

_DSC0159Роботу пленуму вів голова НСКУ, член-кореспондент НАН України О.П.Реєнт. Крім нього, до Президії пленуму Правління були обрані: Б.І.Андрусишин декан факультету політології та права НПУ ім. М.П.Драгоманова, докт. іст. наук, професор, заступник голови Спілки; О.О.Сушко декан факультету історичної освіти НПУ ім. М.П.Драгоманова, докт. іст. наук, професор; І.Г.Вєтров заступник декана факультету історичної освіти НПУ ім. М.П.Драгоманова, канд. іст. наук, професор; Р.В.Маньковська  ст. наук. співр. Інституту історії України НАН України, канд. іст. наук, перший заступник голови Спілки; В.І.Дмитрук ст. наук. співр. Інституту історії України НАН України, канд. іст. наук, відповідальний секретар Спілки.

_DSC0019Із привітальним словом до присутніх звернулися декан факультету історичної освіти НПУ ім. М.П.Драгоманова, проф. О.О.Сушко та декан факультету політології та права НПУ ім. М.П.Драгоманова, проф. Б.І.Андрусишин._DSC0021 «Широка географія присутніх означає, що тема краєзнавчого руху залишається актуальною та цікавить багатьох науковців, представників громадськості усієї України» підкреслив проф. О.О.Сушко. Успішної роботи та вдалих результатів побажав присутнім проф. Б.І.Андрусишин, який наголосив, що в умовах реформування держави (наприклад, з огляду на проведення адміністративно-територіальної реформи) особливо важливо враховувати думки та позицію краєзнавців.

_DSC0035Перед початком розгляду питань порядку денного голова Спілки О.П.Реєнт відзначив активістів краєзнавчого руху грамотами та нагородами НСКУ. Серед нагороджених — проф. О.О.Сушко, проф. В.Й.Борисенко, проф. О.В.Потильчак, проф. П.М.Чернега, проф. Т.В.Ладиченко та ін.
_DSC0044Нагороджених краєзнавців та учасників зібрання привітав фольклорний ансамбль факультету історичної освіти НПУ ім. М.П.Драгоманова «Золоте перевесло» (керівники: Ніна Загребельна, Микола Яретик), який виконав декілька українських народних пісень.

_DSC0067Порядок денний пленуму Правління НСКУ включав розгляд наступних питань:
1. І
нформація про напрями діяльності Спілки за червень 2015 р. — листопад 2016 р. (доповідач О.П.Реєнт).
Ухвалили: інформацію голови Спілки Реєнта Олександра Петровича взяти до відома.

_DSC00532. Про скликання VI з’їзду НСКУ (доповідач О.П.Реєнт).
Під час обговорення цього питання прийнято рішення про проведення VI з’їзду Національної спілки краєзнавців України наприкінці січня 2017 р. та затверджено норму представництва від регіональних організацій.
_DSC0048Розгляд питань, пов’язаних із підготовкою до проведення VI з’їзду НСКУ завершився прийняттям, з ініціативи голови правління Київської обласної організації Г.П.Савченка, рішення про позитивну оцінку роботи голови Спілки О.П.Реєнта та рекомендацію його кандидатури на посаду голови НСКУ на наступний пятирічний період.

_DSC00923. Про зміни та доповнення до Статуту НСКУ (доповідач В.І.Дмитрук).
Це питання викликало особливу зацікавленість та дискусії серед присутніх, однак внесення більшості змін та доповнень обумовлене необхідністю узгодження Статуту із чинним законодавством України. За результатами обговорення прийнято рішення про необхідність ознайомлення голів
регіональних організацій із проектом  змін до Статуту НСКУ та до 25 грудня 2016 року подати власні пропозиції до Президії правління Спілки.

_DSC01154. Про рекомендацію до друку науково-довідкового видання «НСКУ в інформаційному просторі. До 90-річчя журналу “Краєзнавство”» (доповідач Р.В.Маньковська).
Присутні у
хвалили рекомендувати до друку рукопис «НСКУ в інформаційному просторі…» за загальною редакцією О.П.Реєнта та доручити голові Спілки організацію видання рукопису тиражем 150 примірників.

_DSC01425. Урочисте вручення Премії імені Дмитра Яворницького НСКУ 2016 р. (доповідач О.П.Реєнт).
Відзнака щорічно присуджується за вагомий внесок у справу вивчення, дослідження і популяризації історико-культурних і природних багатств рідного краю.

Цьогорічними лауреатами премії стали:
1. Сигидин Михайло Васильович заступник декана факультету історії, політології та міжнародних відносин Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника (Івано-Франківська обласна організація).
_DSC01482. Панченко Олександр Іванович голова Вченої ради Українського Вільного університету козацтва імені Антона Кущинського, доктор права, адвокат (Полтавська обласна організація).

Лауреатам, крім відповідного звання, були вручені Диплом, почесний знак та грошова винагорода.

_DSC0157Після отримання премії М.В.Сигидин підкреслив, що вручена нагорода належить не лише йому, а й є відзнакою усім краєзнавцям Прикарпаття. «Це визнання роботи всієї нашої громади» — зазначив лауреат. За його словами особливо приємно було отримати нагороду в стінах Національного педагогічного університету ім. М.П.Драгоманова, в аспірантурі якого він навчався, адже це — флагман не лише педагогічної, а й краєзнавчої науки.

_DSC0152Інший лауреат, О.І.Панченко, також подякував за нагороду та подарував Спілці низку власних праць краєзнавчого характеру, видань про діячів українського національно-визвольного руху. Він констатував, що в сучасні непрості часи для нашої держави, особливо важливо кожному працювати на її благо, всіма силами та в міру можливостей творити власну «маленьку Україну», в тому числі й вивчаючи минуле рідного краю.

Після цього було прийнято рішення про завершення роботи пленуму Правління НСКУ.

_DSC0056Цього ж дня його учасники взяли участь у роботі XIV Всеукраїнської наукової історико-краєзнавчої конференції _DSC0083«Українське краєзнавство в соціокультурному просторі: історичні ретроспекції та виклики сучасності», присвяченій 160-річчю від дня народження Івана Франка та 150-річчю від дня народження Михайла Грушевського.

 

2 thoughts on “Пленум Правління НСКУ, Премія імені Дмитра Яворницького (25.11.2016)”

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *