Засідання правління Закарпатської обласної організації НСКУ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA22 листопада 2016 року відбулося спільне засідання правлінь Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України та Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України.
На ньому було одностайно прийнято рішення висунути краєзнавця й письменника Дмитра Михайловича Кешелю на здобуття Всеукраїнської літературної премії ім. Зореслава. Про творчий доробок колеги інформував учасників зібрання голова обласної організації НСПУ В.П.Густі. Василь Петрович коротко охарактеризував зміст книги, наголосивши на тому, що окремі її розділи публікуються вперше. Як голова ЗОО НСПУ, він вважає, що дана книга достойно представить Закарпаття перед читацьким загалом України.

М.В.Делеган відзначив творчу активність письменника, позитивно оцінив презентацію попередньої цьогорічної трилогії «Родаки» в київському «Мистецькому Арсеналі» та Ужгороді. До речі, книжка і вийшла у світ у київському видавництві. В обговоренні також взяли участь Р.А.Офіцинський, В.С.Шеба та М.М.Петровці.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAГолова правління ЗОО НСКУ  інформував про виконання рішень правління ЗОО НСКУ від 7 жовтня 2016 року, зокрема про участь у конкурсному відборі кандидатур на посади керівників комунальних музейних установ області: висунення кандидатур до складу конкурсної комісії, пропозицію щодо участі у жеребкуванні та юридичну аргументацію відсутності потреби затвердження переможців конкурсів на сесіях обласної ради. З цією метою голова правління зробив відповідні запити на адреси Міністерств культури, юстиції та соціальної політики України. Відповіді чіткі й однозначні: жодних затверджень переможців конкурсів на сесіях облради чинне законодавство не  передбачає. Таку процедуру вигадали з невідомих причин заступник голови облдержадміністрації О.В.Петік та начальник управління культури ОДА В.В.Фролова.

Краєзнавці також дали свою оцінку відомій книзі декана історичного факультету УжНУ В.І.Фенича, направивши, як відомо відповідне звернення до ректора університету.

Р.А.Офіцинський наголосив на тому, що Спілка послідовно відстоює проблемні питання розвиту історії, краєзнавства, культури, музейної справи на Закарпатті. Так, Спілка підтримала Ф.П.Ерфана, В.С.Шебу та В.В.Коцана в конкурсах по добору керівників Закарпатського обласного художнього музею імені Й.Бокшая, Закарпатського обласного краєзнавчого музею  імені Т.Легоцького і Закарпатського музею народної архітектури та побуту відповідно.

Спілка виступила на підтримку викладачів та студентів історичного факультету УжНУ в їх прагненні зберегти рідний факультет як самостійний структурний підрозділ університету. Для цього було підготовлено лист-підтримки за підписом голови правління Спілки М.В.Делегана.

Р.А.Офіцинський ознайомив присутніх з проектом змін та доповнень до Статуту НСКУ, що уже розміщений на сайті ЗОО НСКУ. Прийнято рішення ознайомитися з внесеними пропозиціями щодо змін і доповнень, опрацювати їх, та при наявності нових варіантів внести нові зміни й доповнення упродовж місяця. Про результати роботи інформувати НСКУ.
Прийнято рішення стосовно проекту звітів про роботу у 2016 році, пропозиції до плану роботи на 2017 рік заплановано підготувати до 15 грудня 2016 року.
Одноголосно  підтримано поїздку голови правління ЗОО НСКУ М.В.Делегана у м.Київ для участі в науковій конференції та Пленумі НСКУ 25 листопада 2016 року.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *