Відбулася Третя (позачергова) конференція Закарпатської обласної організації НСКУ

Uzhhorod-castle-panorama--painting30 грудня 2016 року в приміщенні Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького відбулася Третя (позачергова) конференція Закарпатської обласної організації НСКУ. На ній було підбито підсумки роботи у минулому 2016 році та визначено пріоритетні напрями діяльності у 2017 році.

ДелеганЗ доповіддю із зазначеного питання виступив голова правління обласного осередку М.В.Делеган. Зокрема, він відзначив конкретику і результативність роботи творчої громадської організації. До прикладу, краєзнавці вносили ділові пропозиції на розгляд місцевих органів влади та самоврядування, у тому числі й щодо капітального ремонту Ужгородського замку. Ними було висунуто кандидатури на посади керівників провідних  закладів  культури області, усі три з яких успішно пройшли конкурсний відбір і затверджені рішеннями сесій обласної ради на відповідних посадах.

У зв’язку з порушеннями конкурсної процедури управлінням культури ОДА, голова ЗОО НСКУ направляв відповідні звернення на адресу міністрів юстиції, культури та соціальної політики України. У відповідях усі міністерства підтвердили цілковиту законність позиції ЗОО НСКУ та грубе порушення чинного законодавства керівництвом управління культури ОДА.

Активно розвивалася творча співпраця з іншими громадськими організаціями та об?єднаннями — письменницькою, художників, національних меншин (чеською, словацькою, єврейською, угорською та ін.).
На рахунку краєзнавців також конференції, виставки, презентації, творчі звіти, численні публікації у засобах масової інформації та ін.
Авторитетним і читабельним серед письменницького і краєзнавчо-літературного загалу не тільки Закарпаття, а й усієї України став письменник-краєзнавець Дмитро Михайлович Кешеля. Його роман «Родаки» увійшов до числа кращих книг року України.
Лауреатами обласних літературних премій стали краєзнавці В.В.Кухта і Л.П.Ходанич (Повх).

Переважна частина роботи краєзнавців висвітлювалася, крім змі, на сайті ЗОО НСКУ. Сайт визнаний одним з кращих серед краєзнавчих сайтів України.
Упродовж року зросла й чисельність Закарпатської обласної краєзнавчої організації.

Конференція визначила пріоритетні напрями роботи і затвердила план роботи на 2017 рік. Конференція також обрала двох делегатів на черговий з’їзд НСКУ, який відбудеться 23 січня 2017 року у Києві. Ними стали члени правління НСКУ С.М.Аржевітін та М.В.Делеган.

У своєму виступі на конференції голова правління М.В.Делеган та інші високо оцінили роботу нинішнього голови правління Національної спілки краєзнавців України член-кореспондента НАН України Олександра Петровича Реєнта і внесли пропозицію рекомендувати обрати його на з?їзді у січні 2017 року й на наступний термін. Пропозиція була прийнята одноголосно.

На пропозицію заступника голови правління ЗОО НСКУ, професора Ужгородського національного університету Р.А.Офіцинського, з нагоди 75-річчя від дня народження, прийнято рішення винести на розгляд Закарпатських обласної ради та обласної державної адміністрації питання щодо нагородження члена правління ЗОО НСКУ, директора краєзнавчого музею імені Т.Легоцького В.С.Шеби відзнакою «За розвиток Закарпаття».

На завершення в урочистій та дружній атмосфері прозвучали Новорічні та Різдвяні вітання.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *