На Івано-Франківщині Відкрито Музей Коломийської книги

430За ініціативи Коломийського осередку Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України 30 вересня 2018 р. в приміщенні Коломийського педагогічного коледжу відкрито і освячено Музей коломийської книги.

Чин освячення приміщення Музею звершили Преосвященні 431088владики кир Василій (Івасюк) УГКЦ та кир Юліан (Гатала) УПЦ КП. Засновниками музею є Коломийський педагогічний коледж та міськрайонне товариство «Просвіта» ім. Т.Шевченка за підтримки міської ради, Коломийської райдержадміністрації та районної ради.

4308Робота музею організована на громадських засадах. Зокрема, музей створено за ініціативи Валерія Ковтуна та активної участі Коломийського осередку членів Національної спілки краєзнавців України Василя Глаголюка, Василя Футулуйчука, Василя Нагірного, Степана Андріїшина та інших доброчинців.  Музей створювався також за великої підтримки мешканців краю.

431147Метою створення Музею Коломийської книги є збереження історичної пам’яті про події, які відбувались у краї, про визначних і простих людей, які творять нашу історію. В музеї представлена: література, видана в Коломиї із 1864 р. і до сьогодення, література про Коломию та Коломийщину, література, видана Коломиянами або мешканцями Коломийщини.

43084Виступаючі зазначили, що відкриття Музею Коломийської книги, відбувається у рік 100-річчя відзначення ЗУНРу, 150-річчя товариства «Просвіта» ім. Т.Шевченка. Коломия має величезні здобутки у книговидавничій та друкарській справі, початок якої покладений 1864 р. відкриттям братами Білоусами у місті першої друкарні у провінційних містечках Галичини. Книга завжди в житті галичан була в пошані.

Одночасно у Коломиї відбувся книжковий фестиваль «Книга відкриває світ». А в недалекому минулому встановлено в середмісті пам’ятник Книзі під час святкування 775-річчя міста Коломиї.

431332На відкритті Музею коломийської книги голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, доктор філософії Михайло Косило виступив з вітальним словом до коломийської громади та вручив Свідоцтво і знак Почесного краєзнавця України Ковтуну Валерію Івановичу.

З вітальним словом виступили голова Коломийської районної ради Роман Дячук, заступник міського голови міста Коломиї Володимир Бойцан, голова обласної організації Національної спілки письменників України, кандидат філологічних наук Євген Баран, професор, доктор мистецтвознавства Ганна Карась.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *