30-річчя Волинської обласної організації НСКУ (конференція, перереєстрація членів спілки та звітно-виборні збори)

6–7 грудня 2019 року у Луцьку (у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки) відбулася історико-краєзнавча конференція «Розвиток краєзнавства і краєзнавчої освіти у Волинській області», присвячена 30-річчю Волинської обласної організації НСКУ, а також ВОО НСКУ - 30перереєстрація членів спілки та звітно-виборні збори.

Портал громадсько-політичної газети “Вісті Ковельщини” опублікував репортаж авторства Анатолія Семенюка, голови Ковельської міськрайонної організації НСКУ, присвячений цій події. З люб’язного дозволу редакції подаємо частину цієї публікації.

ЗНІМІМО ШАПКУ ПЕРЕД ІСТОРІЄЮ ЖИТТЯ

Хто він, краєзнавець?
Це – кожен, хто любить свій край, шанує рід свій і родину та цікавиться минулою та сучасною історією країни. Звідси – висновок: "Знання минувшини необхідні для того, щоб усвідомити, хто ми є сьогодні, чому саме такі, а не інші, яка наша роль  в життєтворчих реаліях життя".
З далеких віків формувалось розуміння унікальності українства, доброта багатостраждальної душі та нескореність бунтівного духу.

Із Сергієм Данилюком, ветераном місцевого самоврядування, 6 грудня ц. р.  ми  їдемо на Всеукраїнську наукову історико-краєзнавчу конференцію "Минуле і сучасне Волині та Полісся", присвячену 30-річчю Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.
Сергій Платонович – істинний краєзнавець. Це покликання його душі. Він розповідає про дослідницькі розвідки із історії Туропина та інших сіл Турійщини. Саме там пан Данилюк віднайшов місце, де колись діяв монастир, побудований самим Адамом Кисилем, мати якого була в ньому ігуменією.
Він бере активну участь в пошуку могил загиблих воїнів Другої світової війни та перепохованні решток їх за християнським звичаєм.
Зауважую, як в селі Княгининок, яке проїжджаємо, біля ліцею на мить знімає шапку і вклоняється.
Село  ми проїхали, тому й запитую:
– Що це таке, Сергію Платоновичу?
– Анатолію Володимировичу, я вклоняюсь школі-інтернату, де колись навчався. Це мій дім, який мене, сироту, прийняв у свої пенати. Тут я відчував тепло, здобував ази науки та плекав рожеві мрії на подальше життя. Вихователі-педагоги "ліпили" з мене особистість, найперше – людину. Коли організовували цей навчально-виховний заклад, то селяни переживали, що вихованці їх обкрадатимуть, нищитимуть майно та городину, бешкетуватимуть. Навіть огорожа із дощок та колючого дроту була навколо території. Але  історія засвідчила, що саме звідси вийшло чимало шанованих та видатних людей.
Слухаю, роздумую: то правда, бо й сам Сергій Данилович – шанована та поважна особистість не тільки Люблинця, але й Волинського краю.

Фойє історичного факультету Східноєвропейського ВОО НСКУ - 30 - 2національного університету зустрічає нас по-особливому привітно. Приємно бачити Анатолія Силюка, легенду музейного руху на Волині, а з ним – почесних і заслужених музейників та краєзнавців Віру Комзюк, Наталію Пушкар. Щирою усмішкою нас вітають Юрій Поліщук, перший заступник голови обласної ради, та Петро Олешко, ректор Волинського інституту післядипломної освіти. Підсилює загальне позитивне враження присутність митрополита ПЦУ ВОО НСКУ - 30 - 3владики Михаїла. Тут – поважні гості із Києва: Руслана Маньковська, доктор історичних наук, заступник голови НСКУ та Володимир Дмитрук, кандидат історичних наук, відповідальний секретар НСКУ.
Заклопотаний організацією наукового форуму, кудись все поспішаючи, Анатолій Шваб, декан факультету історії. Світиться мудрістю організатор заходу, невтомний і вічно молодий Геннадій Бондаренко, професор, голова організації краєзнавців Волині. Поруч – знайомі обличчя із міст та районних центрів області.

Конференція  розпочинається із благословенного слова владики Михаїла. Він вручає церковні нагороди кращим краєзнавцям. Серед нагороджених і Геннадій Бондаренко. Він удостоєний ордена "За жертовність". Зазначимо, що в скарбниці Геннадія Васильовича є всі існуючі нагороди від Національної спілки краєзнавців України. Але жертовна праця в ім'я країни має бути відзначена державою. Тому порадіймо ще раз: Геннадій Бондаренко удостоєний почесної стипендії Президента України.
Із приємністю зазначу, що, за оцінкою фахівців НСКУ, Волинська організація краєзнавців є однією із кращих в Україні, і беззаперечна заслуга в цих досягненням Геннадія Васильовича.

Закономірно, що коли на порядок денний було внесено питання про вибори голови Волинської організації, альтернативи не виникало: краєзнавці одностайно підтримали кандидатуру Геннадія Бондаренка.

Всеукраїнська наукова історико-краєзнавча конференція, присвячена 30-річчю від часу створення Волинської організації НСКУ, відійшла  в історію. Попереду – багато роботи.
...Повертаючись до символічного жесту Сергія Данилюка в Княгининку, я промовляю: "Знімімо  хоч на мить шапку та вклонімося  тим, хто досліджує, відкриває маловідомі сторінки історії, душею і серцем та  думкою любить свій рідний край!".

Анатолій Семенюк, голова Ковельської міськрайонної  організації НСКУ.

Наукові доповіді та повідомлення учасників конференції опубліковані у науковому збірнику матеріалів конференції:
Минуле і сучасне Волині та Полісся. Розвиток краєзнавства і краєзнавчої освіти. Науковий збірник. Випуск 66-67. Матеріали Всеукраїнської наукової історико-краєзнавчої конференції, присвяченої 30-річчю від часу створення Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, 6-7 грудня 2019 року, м.Луцьк. Упоряд.: Г.Бондаренко, О.Каліщук, А.Силюк, А.Шваб, І.Пасюк, С.Чибирак. Луцьк, 2019. 316 с.

Джерело:
Вісті Ковельщини

Бондаренко Г.В.Указом Президента України Володимира Зеленського №946/2019 “Про призначення державних стипендій видатним діячам культури і мистецтва” від 24 грудня 2019 року дворічну державну стипендію призначено БОНДАРЕНКУ Геннадію Васильовичу – голові Волинської обласної організації НСКУ, завідувачу кафедри документознавства і музейної справи Східноєвропейського національного університету імені Лесі Бондаренко - указ ПрезидентаУкраїнки, кандидату історичних наук, Заслуженому працівникові народної освіти України.

Національна спілка краєзнавців України вітає Г.В.Бондаренка із цією заслуженою відзнакою та переобранням на посаді голови  Волинської обласної організації НСКУ і бажає подальшої плідної та відданої праці на краєзнавчій і педагогічній ниві, на благо Українського народу.

One thought on “30-річчя Волинської обласної організації НСКУ (конференція, перереєстрація членів спілки та звітно-виборні збори)”

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *