У Кропивницькому відбулися ХІІІ обласні літературно-краєзнавчі читання “Осяяні талантами”

Куценківські читання15 лютого 2020 року в Літературно-меморіальному музеї І.К.Карпенка-Карого відбулися ХІІІ обласні літературно-краєзнавчі Куценківські читання, інформує міська рада Кропивницького.

Захід було приурочено до знаменних дат корифеїв українського театру – 180-річчя від дня народження Марка Кропивницького та 175-річчя від дня народження Івана Карпенка-Карого.

Організаторами виступили Літературно-меморіальний музей І.К.Карпенка-Карого міста Кропивницького, КЗ “Кіровоградський ОІППО імені Василя Сухомлинського та Кіровоградська обласна організація Національної спілки краєзнавців України.

Програма читань

Куценківські читання проводяться щорічно, в день народження українського вченого-літературознавця, краєзнавця, члена Національної спілки письменників України, професора Леоніда Васильовича Куценка (1953-2006).

Учасників вітали заступник начальника управління культури і туризму Міської ради міста Кропивницького Неля Чорна, заступник директора Державного архіву Кіровоградської області Лілія Маренець та директор літературно-меморіального музею І.К.Карпенка-Карого Лариса Хосяінова.

Директор музею презентувала виставку «З ім’ям і словом корифеїв», на якій представлені прижиттєві та рідкісні видання творів Івана Карпенка-Карого та Марка Кропивницького, дослідницька література, присвячена знаним драматургам і акторам.

У цьогорічних Куценківських читаннях взяли участь більше трьох десятків доповідачів. Серед них – науковці, викладачі вишів та педагоги загальноосвітніх навчальних закладів, співробітники музеїв, архівів, бібліотек, краєзнавці, літератори, журналісти, студентська та учнівська молодь. Вони представляли не тільки місто Кропивницький, а й Олександрійський, Світловодський, Долинський райони області.

Програма читань складалася з двох частин: «Лицарі Мельпомени» та «Із духовної скарбниці краю».

Цьогорічні Куценківські читання, як засвідчили їх учасники, вкотре підтвердили, що історичне минуле нашого краю, його бурхливе сьогодення спонукають науковців, як вже відомих, так і початківців, до нових досліджень і відкриттів.

Джерело:
Міська рада міста Кропивницького

Додаткова інформація та фото:
“Рідний край”,
“Златопіль”,

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *