ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ ПРЕЗИДІЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ СПІЛКИ КРАЄЗНАВЦІВ УКРАЇНИ (13 ВЕРЕСНЯ 2022)

F11FEA3A-A758-4A0C-9EF9-7CB3728214F0

13 вересня відбулося засідання Президії Національної спілки краєзнавців України на якому було обговорено поточні питання роботи спілки.

Насамперед про роботу та діяльність НСКУ та обласних організацій в умовах воєнного часу (лютий-вересень 2022 р.) доповів голова Спілки, член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт. У цей період Президія працювала дистанційно, а також долучалася до різного роду он-лайн заходів. За цей період спілчани активно здійснювали культурно-освітню роботу, а також долучилися до підтримки ЗСУ, проводили волонтерську діяльність, займалися збереженням історико-культурної спадщини.

Питання освіти – це питання національної безпеки. Про освітянське краєзнавство в умовах воєнного часу доповіла заступниця голови НСКУ Руслана Маньковська. З ініціативи НСКУ вдалося налагодити систему он-лайн лекторіїв, які набули всеукраїнського формату, а їхніми учасниками стали різні категорії населення, організацій та установ.

Про включення журналу «Краєзнавство» до категорії «Б» переліку наукових фахових видань України доповів голова Спілки, член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт. Він зазначив, що було пройдено всі необхідні етапи затвердження рішення у Міністерстві освіти та науки України. Було рекомендовано до друку об’єднаний випуск (№1-4) журналу «Краєзнавство».

У зв’язку із перебуванням членів НСКУ у ЗСУ та неможливістю виконувати ними своїх обов’язків було прийнято рішення затвердити виконуючим обов’язки прес-секретаря НСКУ Дмитрія Ніколайчука, а також затверджено відповідальним секретарем НСКУ Світлану Архипову.

C0A447FA-BFBE-4A54-9EF5-F76816EDAD0E

На засіданні Президії НСКУ було затверджено лауреатів Премії імені Героя України Михайла Сікорського 2022 р. Вручення нагород планується здійснити під час проведення Сікорських читань у середині жовтня 2022 р.

Насамкінець засідання було відзначено активістів краєзнавчого руху. Голова Спілки, член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт вручив звання «Почесний краєзнавець» Борису Михайловичу Пентюку (кандидат технічних наук, кандидат богослов’я, доцент, настоятель храму «Собору Іоанна Предтечі» (м. Вінниця)).

D626A219-C5D2-43DE-9F68-FC7286E57201

Президія НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *