ВІДЗНАЧЕННЯ ЛАУРЕАТІВ ТА УЧАСНИКІВ ХІ КРАЄЗНАВЧОГО, ІСТОРИКО-КУЛЬТУРОЛОГІЧНОГО КОНКУРСУ ІМЕНІ П. М. КОЦУРА

F9A9F4F7-419C-4400-B2D5-1AB1D73C6C97

12 вересня у Недригайлівському краєзнавчому музеї, відділі Державного історико-культурного заповідника «Посулля», відбулося підбиття підсумків ХІ краєзнавчого, історико-культорологічного конкурсу імені Петра Михайловича Коцура, знаного не лише на Сумщині, а й в Україні педагога та краєзнавця. П. М. Коцур видав 6 фундаментальних книг з історії рідного краю, написав понад 400 статей, розвідок з історії України, переважно вони стосуються Посулля. Із них близько 120 краєзнавчого спрямування. Петро Михайлович засновник першого в Недригайлівському районі краєзнавчого музею в 1972 р.
Члени Національної спілки краєзнавців України, представники родини Коцурів Анатолій Петрович та Віталій Вікторович щиро привітали присутніх у залі та передали слова вдячності від багаторічного керівника Університету Григорія Сковороди в Переяславі, професора, академіка НАПН України, заступника голови НСКУ Віктора Петровича Коцура та своїх родин.
У промовах гостей зібрання наголошувалось на важливості проведення такого конкурсу для збереження кращих традицій українського народу, збагачення духовності, виховання підростаючого покоління, особливо нині, в умовах широкомасштабної агресії та війни Росії проти України.
Організатори конкурсу подякували його лауреатам і учасникам та відзначили дипломами і преміями.
Лауреатами цьогоріч стали Жанна Абаровська (смт Недригайлів) за видрукувані родинні спогади «Вишивана жіноча доля»; Григорій Поперека (с. Іваниця) за краєзнавчу публікацію «Сусіди по Терну: Городище»; Вікторія Гавриленко (м. Суми) за дослідження «Народне скрипкове музикування на Недригайлівщині (середина – друга половина ХХ ст.)».

A76F4ED0-8247-49DD-B31B-09273D27EB45
DB9C0A28-3B83-4A28-9CA5-235B8364E11F

Також були відзначені авторські матеріали Тетяни Ярмоленко (с. Коровинці), Миколи Андрієнка (с. Вільшана), Олексія Довбні (м. Кременчуг), Івана Абаровського (смт Недригайлів), Тетяни Беценко (м. Суми), Олексія Хіляя (с. Коровинці), Миколи Дядченка та Ігоря Скрипченка (смт Недригайлів).
Наступне підведення підсумків щорічного конкурсу традиційно відбудеться у вересні (саме цього місяця народився П. М. Коцур), але вже 2023 року.

​Анатолій Коцур,
доктор історичних наук,
професор кафедри етнології та краєзнавства
Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *