«З Україною в серці»: черкаські краєзнавці започаткували години патріотичного спілкування

Черкаська обласна організація Національної спілки краєзнавців України спільно з Відділом краєзнавства Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка в межах просвітницького циклу «Краєзнавці Черкащини: Україна переможе!» започаткували з квітня 2022 р.  проведення Годин патріотичного спілкування «З Україною в серці».

На запрошення директорки Черкаської ОУНБ імені Шевченка Людмили Дядик, черкаські краєзнавці знайомлять читачів та підписників Yotube-каналу бібліотеки з найбільш значущими віхами історії Черкащини та України.

Мета таких просвітницьких онлайн-зустрічей – у найдраматичніший період новітньої історії України висвітлювати героїчні сторінки історії черкаського краю, розповідати про патріотичні дії та вчинки земляків, їх сміливість та самовідданість, відповідати на ті запитання краян, які особливо гостро постали зараз, у час активної фази війни.

В межах проєкту глядачі побачили вже шість  відеозустрічей. Ведуча зустрічей –  завідуюча Відділом краєзнавства Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка Оксана Писанко.

Розпочав цикл годин патріотичного спілкування голова Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, доктор історичних наук, професор, проректор з гуманітарно-виховних питань Черкаського державного технологічного університету Валентин Лазуренко (https://youtu.be/RFUvRifuNvw), розповівши в ефірі про діяльність краєзнавців Черкащини у воєнний час.

Патріарх краєзнавчого руху Черкаської області, заступник голови Черкаської обласної організації НСКУ, професор Василь Мельниченко розповів про історію музейної справи в регіоні. (https://youtu.be/dEeZhICRAuM)

Зі старшою науковою співробітницею сектору воєнної історії Черкаського обласного краєзнавчого музею, волонтеркою, членом організації “Наш батальйон. Черкаські павучки” Тетяною Григоренко ведуча проєкту поспілкувалась про волонтерську діяльність черкащан від 2014 року і особливо після повномасштабного вторгнення росії на територію України. Крім того, пані Тетяна показала низку нових музейних експонатів – воєнних трофеїв, які привезли наші захисники із найгарячіших точок.  (https://youtu.be/GV9vpTqGGX4)

Про роль краєзнавчих досліджень у патріотичному вихованні молодого покоління розповіла доктор історичних наук, професор, заступник голови Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України  Лариса Синявська. (https://youtu.be/YuPt3ckEDjw)

Паралімпійський чемпіон, багаторазовий чемпіон світу з футболу, голкіпер Національної збірної з парафутболу, кандидат історичних наук, член НСКУ Богдан Кулинич торкнувся теми спорту. Зокрема, говорив про важливість перемог українців і черкащан зокрема на різноманітних спортивних аренах. (https://youtu.be/KOsSw6RaIFM )

А про видатних особистостей, народжених на землі Богдана і Тараса, відомих дочок і синів черкаської землі, які зробили свій неоціненний внесок у розвиток краю і прославили  його не лише в Україні, а й у світі, розповіла директор Державного архіву Черкаської області, кандидат історичних наук,  почесний краєзнавець України Тетяна Клименко. (https://youtu.be/uqtdrWTczyk)

На вже обговорених і висвітлених темах краєзнавці Черкащини не збираються зупинятись: на осінній період запланована ще низка відеозустрічей, які відкриють нові таємниці історії Черкаського краю.

Марина СЕВЕРИНЧУК, 

член Національної спілки краєзнавців України,

 начальник Центру студентського 

розвитку та культурних програм

Черкаського державного технологічного університету

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *