Уповноважений із захисту державної мови зустрівся із краєзнавцями Черкащини

30 березня 2023 р. голова Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, професор Валентин Лазуренко зустрівся з Уповноваженим із захисту державної мови, членом НСКУ Тарасом Кременем, який цього дня перебував з робочим візитом на Черкащині.

Фото 1

Під час зустрічі спілкувалися на актуальні питання нашої вітчизняної історії та культури. Очільник краєзнавців Черкащини ознайомив Тараса Дмитровича із сучасними історико-краєзнавчими здобутками краєзнавців Черкащини. Зокрема, інформував про проведення на Черкащині за підтримки Національної спілки краєзнавців України, і особисто її голови Олександра Петровича Реєнта, таких конференцій, як “Персоналістичний вимір історії Черкащини”, “Черкащина в контексті історії України”, “Культурно-історична спадщина України: перспективи дослідження та традиції збереження”.

Говорили про важливість проведення національно-патріотичних просвітницьких краєзнавчих заходів у ці важкі для нашої держави дні, коли Український народ  бореться із жорстоким російським агресором.  Не оминули і питання сучасних пошуків поховання державотворця України Богдана Хмельницького.

фото 2

Валентин Лазуренко ознайомив Уповноваженого із захисту державної мови із новими цікавими етнографічними експонатами Аудиторії експертизи культурно-історичних цінностей при кафедрі історії та права Черкаського державного технологічного університету, зокрема, із нещодавно переданим до експозиції аудиторії магістрантом освітньої програми “Історія, музеєзнавство та експертиза культурно-історичних цінностей” ЧДТУ Максимом Щербиною гуцульським сардаком своєї прабабусі Катерини, у якому вона брала участь у зйомці художнього фільму Сергія Параджанова “Тіні забутих предків”.

Фото

Також голова Спілки краєзнавців Черкащини взяв участь у регіональному круглому столі на тему: «Реалізація на Черкащині Програми з розвитку та функціонування української мови» за участю Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя, начальника Черкаської ОВА Ігоря Табурця, заступника голови Черкаської обласної державної адміністрації з гуманітарних питань, члена НСКУ Олександра Шамрая, начальника Управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації, голови Комісії з питань освіти, науки, культури, молодіжної політики та спорту Черкаської обласної ради Валерія Данилевського, начальника Управління культури та культурної спадщини Черкаської обласної державної адміністрації Олександра Шабатіна, керівників освітянських установ регіону. Участь у заході також взяли члени НСКУ: Богдан Кулинич, Ірина Стадник, Марина Северинчук.

Член НСКУ Ігор Волошин, автор і ведучий проєкту “Актуально з Волошиним” поспілкувався в цей день із Уповноваженим із захисту державної мови Тарасом Кременем, результатом чого, став запис телепрограми.

Валентин Лазуренко також мав за честь бути присутнім разом із  Уповноваженим із захисту державної мови Тарасом Кременем на відкритті у Черкаському обласному художньому музеї ювілейної виставки “Зеніт” заслуженої художниці України Олександри Теліженко, яка, без перебільшення, є берегинею коду нації Українського народу, гордістю Черкащини. Вчергове захоплювалися могутнім набором благословляючих символів і знакових комбінацій у представлених на виставці роботах майстрині.

Богдан Кулинич, член Національної спілки краєзнавців України

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *