Краєзнавці Полтавщиною започаткували новий туристичний маршрут

26 березня 2023 року, напередодні проведення 12 квітня 2023 року Всеукраїнської науково-практичної конференції «Наукова спадщина вченої Віри Жук (1928-2008)», присвяченої 95-річчю від дня народження науковиці, краєзнавцями Полтави було започатковано новий туристичний маршрут «Мала Батьківщина визначної вченої-історикині Віри Жук – Кременчуччина. Вчена у спогадах студентів, друзів, колег».

Фото 1

Ініціювали екскурсію д.і.н., проф., завідувачка кафедри педагогіки та суспільних наук Полтавського університету економіки і торгівлі, відповідальний секретар Полтавської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Ірина Петренко та краєзнавиця, власниця зеленої садиби «Шляхами хана Кубрата» Наталія Ковінська. Участь у новому екскурсійному маршруті взяли слухачі проєкту «Університет третього віку», група «Краєзнавчі студії Полтавщини».

Екскурсанти маршрут розпочали у селі Мачухи, де  екскурсоводом було залучено Анатолія Гейка, колишнього студента Віри Жук. Вчений-дослідник розповів про історію Мачух та проаналізував діяльність родини  Івана та Юрія Лип, життя яких було пов’язано з цією землею.

Фото 2

Далі маршрут продовжився в смт Білики, де екскурсоводом був Євгеній Калашник, директор місцевого краєзнавчого музею. Євгеній проаналізував праці Віри Жук, присвячені історії Білицького краю та людям, які пов’язані з ним. Не дивлячись на «третій вік», екскурсанти бадьоро пройшли маршрут вниз та вгору, схилами Боярської гори. Говорили про спадщину Кочубеїв, козацькі села Білицької сотні, поміщика Ліщину-Мартиненка, радянську планову економіку, архітектурний стиль конструктивізм, німецькі фотографії. Згадували відомих співробітників оздоровчого закладу – санаторію, руїни якого оглянули екскурсанти.

Маршрут продовжився в м. Кременчук – малій Батьківщина Віри Жук. Екскурсанти  зустрілися з Олександром Христенком – краєзнавцем, дослідником Кременчуччини,  колегою Віри Жук.

Фото 3

Екскурсоводом була Вікторія Ширай, завідувачка експозиційним відділом Кременчуцького краєзнавчого музею. Відвідали унікальні  місця на Дніпрі – Придніпровський парк,  міст через Дніпро, парк Миру, музей військової техніки під відкритим небом, Міський парк.

Завершився маршрут у с. Кривуші – передмісті Кременчука, де народилася і зростала Віра Жук. Побували в її школі (нині – Кривушівська гімназія), відвідали музей історії села при гімназії.

Завершився маршрут у с. Кривуші – передмісті Кременчука, де народилася і зростала Віра Жук. Побували в її школі (нині – Кривушівська гімназія), відвідали музей історії села при гімназії.

Фото 4

Побували в сільському клубі, вручили завідуючій клубом Оксані Гречаній подарунок – книгу Віри Жук «Із сивої давнини».

Прослухали чудову розповідь шкільної вчительки Валентини Яцини про Віру Жук і дізналися, що вона ніколи не поривала зв’язків із рідною Кривушівською школою.

В. Яцина розповіла, що 2006 року біля школи, завдяки старанням Віри Жук, було віднайдено могилу і встановлення пам’ятник радянським полоненим, які померли в роки нацистської окупації в 1941 році (приблизно 9 осіб).

Протягом руху автобуса маршруту екскурсоводом була Ірина Петренко, яка розповіла багато цікавого про життєвий і науковий шлях Віри Жук, розкрила маловідомі сторінки біографії вченої.

Подібні маршрути сприяють збереженню історичної пам’яті про наше минуле, закликають  пам’ятати і шанувати своїх визначних учених, які внесли великий вклад у історичні дослідження.

Екскурсоводи та установи, причетні до екскурсії, одержали у подарунок книгу Віри Жук «Із сивої давнини» та каталог іі праць та особовий фонд.

За матеріалами Полтавської обласної організації НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *