Краєзнавчі заходи на Львівщині

13 листопада 2023 р. у Винниківському краєзнавчому музеї відбувся науковий семінар, присвячений вшануванню пам’яті міністра УНР Івана Липи і діяча ОУН, політолога  Юрія Липи, які поховані на місцевому цвинтарі, поруч із меморіалом Галицької  армії.

Конференція_Липа

Голова Львівської ОО НСКУ, доктор історичних наук Микола  Литвин розповів присутнім науковцям, краєзнавцям, громадським діячам, представникам влади зі Львова, Одеси, Києва, Полтавщини про українське національно-культурне життя в Одесі напередодні та в час Української революції 1917−1921 рр., взаємини одеських інтелектуалів із галицькими політиками, науковцями, культурними діячами. Доповідач  підтримав ідею місцевих краєзнавців щодо створення меморіального музею Івана і Юрія Лип у містечку Винники під Львовом, а також  необхідність подальшого видання і популяризації  їхньої творчості в Україні та Польщі.

22 жовтня 2023 р. у прикордонному Угневі на Львівщині, який вважається найменшим містом в Україні,  презентовано проект місцевих активістів і влади, присвячений його історії та культурним традиціям, зокрема хусткам з «чубом». Історичне минуле цього населеного пункту від княжої доби до сьогодення, життя та діяльність відомих угнівських родин (українців, поляків, євреїв) реконструював кандидат історичних наук Любомир Хахула. Про складні сторінки українсько-польського протистояння у новітню добу на прикордонні розповів голова Львівської ОО НСКУ, доктор історичних наук, професор Микола Литвин, який відзначив також необхідність більшої популяризації минувшини Угнева та Угнівщини, Равщини серед школярів і студентів, туристів з України та Польщі. Він запропонував представникам української і польської влади більше уваги приділити спільним пам’ятко-охоронним заходам – відновленню військових меморіалів Першої світової війни, польсько-української війни 1918−1919 рр., жертвам Другої світової війни.

Фото 1

Фото 2

За матеріалами Львівської ОО НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *