У Чернівцях відбулася XIV Буковинська міжнародна історико-краєзнавча конференція

27 – 28 жовтня 2023 р. у Чернівецькому національному університеті ім. Юрія Федьковича року відбулася 14-а Буковинська міжнародна історико-краєзнавча конференція. Головним її організатором стала кафедра історії України.

Фото 1

Конференція зібрала представників наукової еліти з України, Австрії, Польщі, Румунії та Молдови. Дослідники впродовж двох днів обговорювали питання історичного минулого, етнології та археології Буковини і Бессарабії, а також загалом історію України та її регіонів у міжнародних відносинах. Відбулася презентація найновішої краєзнавчої літератури.

Фото 2

Традиція проведення Буковинських історико-краєзнавчих конференцій була започаткована на тоді ще історичному факультеті 1990 р. Відтоді її учасниками стали сотні знаних вітчизняних і закордонних науковців. Щоразу публікувалися й тези їх доповідей, кількість яких вже давно перейшла за тисячу.

Велику роль у започаткуванні й підтриманні цієї доброї наукової традиції відіграв відомий краєзнавець, доктор історичних наук, професор, багаторічний завідувач кафедри історії України Василь Мефодійович Ботушанський, якого більше року, на жаль, вже немає з нами. Саме він, будучи фахівцем високого рівня з історико-краєзнавчої проблематики, доклав максимум зусиль для формування місцевої школи істориків-краєзнавців, які проводили свої дослідження разом з ним і продовжують це робити зараз, незважаючи на такі скрутні часи.

Путінський режим прагне знищити Україну загалом, українську націю зокрема, шляхом стирання нашого минулого. Інформаційна війна, яка ведеться зараз нашим ворогом, спрямована на маніпулювання свідомістю, викривлення різних історичних явищ, термінів/дефініцій. Проведення заходу стане черговим та яскравим свідченням незламності української науки в умовах сучасних критичних викликів.

Під час війни для протистояння агресивній антиукраїнській пропаганді особливе значення має збереження та розвиток української історичної науки та подальше формування в української молоді патріотизму, усвідомлення загальнолюдських цінностей та несприйняття імперської та шовіністичної ідеології. Адже у підготовці до війни проти України путінський режим особливу роль відводив фальсифікації історії та пропаганді «русского міра», формуючи у росіян імперську свідомість та шовіністичні настрої.

Фото 3

Ми розуміємо, що українська історична наука має не «віддзеркалювати» ідеологічні атаки з боку путінського режиму, продукуючи нові міфи, а послідовно продовжувати очищувати нашу історію від колосального «спадку» міфів та кліше радянського минулого.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *