У Кропивницькому відбулася ХІ-та регіональна науково-практична конференція «Центральноукраїнський регіон через плин віків»

24 вересня 2024 року у Державному архіві Кіровоградської області відбулась ХІ-та регіональна науково-практична конференція «Центральноукраїнський регіон через плин віків», до якої приєднались 35 учасників. Серед них науковці та краєзнавці, працівники закладів культури та освіти з Кіровоградської та інших областей України. Конференція проходила у рамках заходів, присвячених 85-річчю утворення Кіровоградської області та 270-річчю заснування міста Кропивницького.

461091562_836219668681830_3083505850118213388_nггггг

Організаторами заходу традиційно виступили Державний архів Кіровоградської області та Кіровоградська обласна організація Національної спілки краєзнавців України.

Фото 2

Події минувшини та різноманітні тематики завжди будуть бентежити серця наших співвітчизників, чим і обумовлено значний науковий інтерес до низки питань, що були обговорені в рамках роботи конференції.

Конференція складалась з пленарного засідання та двох секцій.

Фото 3

Перша секція охопила багатогранність досліджень Центральноукраїнського регіону, доповідачами було приділено увагу соціально-економічному розвитку окремих районів через плин віків, адміністративно-територіальним змінам у контексті ретроспективи, персоналістиці визначних постатей та діячів, військово-політичній історії області, трагічній хронології Голодомору 1932-1933 рр. та сталінських репресій тощо.

У другій секції було розглянуто питання культурно-просвітницького життя краю. Учасники розповіли про феміністичні мотиви у творчості Марка Кропивницького, історію розвитку кінотеатрів у місті Кропивницькому, особливості джерельної бази дослідження релігійних громад на теренах краю, діяльність чисельних закладів культури та освіти у житті області заради збереження та збагачення народної спадщини та інші.

Більшість доповідей була підготовлена з використанням документів Національного архівного фонду, що зберігаються в Державному архіві Кіровоградської області.

Також увазі учасників було представлено виставку архівних документів та матеріалів «Історичний зріз Кропивниччини крізь віки», яка представляє головні віхи з історії міста Кропивницького та Кіровоградської області.

За матеріалами Кіровоградської ОО НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *