Краєзнавчі святкували 100-річний ювілей Володимира Теодоровича Полєка (27.09.1924 – 19.07.1999)

Урочистою академією Івано-Франківська обласна організація Національної спілки краєзнавців України та обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка 26 вересня пошанували 100-річчя від дня народження Володимира Полєка.

Фото 1

На початку цього ювілейного заходу у світлиці головної книгозбірні краю голова ОО НСКУ Михайло Косило нагадав присутнім про основні віхи життєвого шляху і наукової діяльності визначного бібліографа, відомого вченого, а також про те, що 2010-го було засновано обласну премію імені Володимира Полєка – тоді першими її лавреатами стали світлої пам’яті Петро Арсенич, Богдан Гаврилів та Володимир Грабовецький. А за увесь час існування цієї престижної нагороди в галузі краєзнавства – до 2022 року включно нею відзначили загалом 56 осіб. У 2023 і 2024 роках, в умовах воєнного стану в державі, премію не вручали.

Фото 2

Отож запрошені на ювілейний захід її лавреати різних років, наголошували на тому, що значення цієї премії важко переоцінити: її присуджують щорічно окремим краєзнавцям, колективам краєзнавців або краєзнавчим організаціям і установам за вагомий внесок у справу вивчення, збереження і популяризації історико-культурної спадщини Прикарпаття, особливий внесок у розвиток різних напрямів краєзнавчих досліджень. Поділилися думками про неперебутність постаті Володимира Полєка, вартісність його наукової і краєзнавчої спадщини для наших сучасників та й спогадами про свої зустрічі і спілкування з Володимиром Теодоровичем Полєком, який був цікавим співрозмовником передовсім як людина енциклопедичних знань, Іван Монолатій,  Зеновій Жеребецький, Василь Романець, Юрій Угорчак  (лавреати 2011 р.),  Володимир Великочий, Василь Марчук,  Андрій Королько (2012), Валерій Ковтун (2014), Василь Бабій  (2015),  Ганна Карась  (2016),  Євген Баран,  Володимир Никифорук  (2017),  Володимир Качкан,  Василь Глаголюк (2018),  Ігор Райківський,  Василь Тимків  (2019),  Василь Лесів  (2021),  Оксана Тебешевська,  Олег Жерноклеєв,  Любов Соловка  (лавреати 2022 р) та інші усього 26 лавреатів. Мала слово й директорка головної книгозбірні краю Людмила Бабій – у складі творчого колективу, яка разом з фахівчинями бібліотеки Галиною Горбань, Оксаною Шаран і Валентиною Дволіткою у 2018 році отримали премію ім. В. Полєка, – відзнаку важливої ролі ОУНБ ім. І. Франка в галузі краєзнавчої думки на Прикарпатті. Л. Бабій привернула увагу присутніх на урочистій академії до підготовленої працівниками відділу краєзнавчої літератури бібліотеки тематичної книжкової виставки  «Невгасиме світло постаті Володимира Полєка», повідомила, що цей відділ також підготував до друку біобібліографічний покажчик «Навперейми з часом: лавреати премії імені Володимира Полєка в галузі краєзнавства». У виданні подано коротку біографічну інформацію про краєзнавців, удостоєних премії ім. В. Полєка впродовж 2010-2022 років.

Фото 3

А перед виступами на урочистій академії Михайло Косило наголосив, що за більш як 20-річний період стали лавреатами 56 краєзнавців удостоєних цієї премії. ОО НСКУ виготовила ювілейну медаль з нагоди 100-річчя визначного краєзнавця і дослідника української літератури. Її лавреатами стали доктор філологічних наук, професор, театрознавець Степан Хороб, кандидат історичних наук, директор Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника  Володимир Федорак, доктор історичних наук, професор  Олега Малярчук  та кандидат філологічних наук, письменник Микола Васильчук. Нагороджені, зокрема В. Федорак наголосив на тому, як важливо й далі, навіть у нинішніх складних умовах, заохочувати краєзнавчий рух в області, адже він працює на пізнання прикарпатцями історії та культури свого регіону і всієї України, на утвердження нашої національної ідентичності.

Фото 4 Фото 5

Мовили слово на пошанівок ювілею відомого бібліографа й історика літератури, заступник голови Національної спілки письменників України, поет і прозаїк  Ярослав Ткачівський та  заступник голови ОО НСПУ, доктор технічних наук, професор, голова обласного осередку НТШ Василь Мойсиши, наголосивши на великому значенні зробленого Володимиром Полєком для розвитку краєзнавства на Прикарпатті.

За матеріалами Івано-Франківської ОО НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *