Презентація у Кіровограді фонду особового походження та книги «Кобзар і Кіровоградщина» краєзнавця Сергія Шевченка

2324 травня 2016 року у конференц-залі Державного архіву Кіровоградської області відбулася зустріч представників наукової та творчої громадськості «Згадуючи Шевченків». Під час заходу було презентовано фонд особового походження відомого краєзнавця Кіровоградщини Сергія Шевченка та його книга «Кобзар і Кіровоградщина».

20Зустріч було підготовлено з нагоди 155-ї річниці перепоховання Тараса Григоровича Шевченка на Чернечій горі у Каневі та з метою вшанування пам’яті Сергія Івановича Шевченка, кандидата історичних наук, доцента кафедри всесвітньої історії факультету історії та права Кіровоградського державного педагогічного університету ім.В.Винниченка, колишнього директора Державного архіву Кіровоградської області (1983–1991 рр.).

Сергій Іванович Шевченко — автор понад 200 наукових публікацій з краєзнавства, архівознавства, історіографії, лауреат обласної краєзнавчої премії ім.В.Ястребова (1996 р.), нагороджений численними відзнаками.

11С. Шевченко залишив після себе ґрунтовні дослідження історії рідного краю від сивої глибини тисячоліть до нашого буремного сьогодення. Директор Державного архіву Кіровоградської області, голова обласної організації Національної спілки краєзнавців О.Бабенко презентував книгу С.Шевченка «Кобзар і Кіровоградщина». У книзі йдеться про відвідини Кобзарем межиріччя Висі та Дніпра, про його нащадків Красицьких та інші сторінки Шевченкіани Кіровоградщини. Праця Сергія Івановича унікальна тим, що вона вписує Кіровоградщину в контекст Всеукраїнської Шевченкіани.

1719

Праці цього талановитого краєзнавця ще довго будуть служити багатьом поколінням кіровоградців. Виконуючи таку колосальну для однієї людини роботу, він завжди перебував у вічному пошуку. Це людина з тієї когорти, що ми називаємо гордістю Кіровоградщини, взірцем працелюбства, світлого розуму і мудрості, літописцем нашого краю.

13З метою вшанування пам’яті С. Шевченка до Державного архіву Кіровоградської області завітали друзі, учні та колеги вченого. Згадали про життя і творчість талановитого дослідника його друзі: письменник В.Бондар, викладач Кіровоградського музичного училища М.Долгіх, директор Кіровоградського державного музею музичної культури ім.К.Шимановського, керівник Об’єднання поляків Кіровоградщини «Полонія» ім.К.Шимановського О.Полячок.

15Декан факультету історії та права Кіровоградського державного педагогічного університету ім.В.Винниченко, Л.Філаретова згадала свого колегу С.Шевченка та передала до фондів архіву низку книг вченого. Поділилися з присутніми своїми спогадами про талановитого краєзнавця, історика, педагога Сергія Івановича Шевченка його студенти Ю.Кулибаба та О.Пасічник.16

12

Неодноразово на презентаціях своїх книг Сергій Іванович висвітлював зміст основних документів архівних фондів з історії нашого краю, а нині Державний архів Кіровоградської області сформував особовий фонд колишнього директора архіву. Фонд вміщує близько двох сотень документів особового походження, які відображають всі віхи життя й творчості вченого.

5Учасники заходу ознайомилися із добіркою архівних документів та матеріалів «Документальна спадщина талановитої людини».

Базака Роман, краєзнавець

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *