ІV Міжнародні Спаські наукові читання ? анонс

Спаські читання_текст анонса на сайт НСКУПочинаючи з 2010 р. кожні два роки в Ніжині та Батурині відбувається вже гарно знане, насамперед у вітчизняних наукових колах, достатньо представницьке зібрання — міжнародні Спаські читання, до участі в яких залучаються провідні вчені, а також наукова молодь (аспіранти, здобувачі, студенти-магістранти) — як з України, так і закордонні спеціалісти в галузі пам’яткознавства, музеології, історичної регіоналістики, етнології, церковної історії тощо. Щоразу такий захід на теренах Ніжина й Батурина силами співорганізаторів (а їх цього разу аж 18 установ і організацій, у тому числі й закордонні!) — серед котрих і Національна спілка краєзнавців України — перетворювався на загальноміську культурно-освітню подію, адже кожні Спаські читання присвячувалися певним подіям з історії Чернігівського краю.

spassІV Міжнародні Спаські наукові читання, що мають відбутися 21–23 вересня 2016 р., не є в цьому винятком — вони присвячені 125-річчю від дня народження представника широко відомої ніжинської родини вчених, релігійних і громадських діячів Спаських — Євгенії Юріївни Спаської (1891–1980), вітчизняного вченого-етнолога, музейника, мистецтвознавця, представниці покоління української інтелігенції сумно відомого «розстріляного відродження», що змушена була через сталінські репресії провести майже половину життя у вигнанні, далеко від рідної домівки.

І хоча широкої відомості як науковець Є.Ю.Спаська набула вже проживаючи в Києві, проте свій довгий шлях у науку вона розпочала саме в Ніжині, більше того — основною тематикою її наукових студій українського періоду життя були старожитності якраз Українського Лівобережжя. Також наукові читання присвячені 50-річчю від часу заснування Ніжинського краєзнавчого музею, започатковуючи таким чином низку заходів до цієї дати, основна частина з котрих має відбутися вже у наступному 2017 р.

Цьогорічні Спаські читання, як і попередні, вкотре зберуть на Ніжинській і Батуринській землі низку вчених, з-поміж котрих будуть гарно знані українські науковці — з надісланих майже сотні заявок щодо участі кілька надійшло від докторів наук, ще близько півсотні — від кандидатів наук; географія представництва учасників також дуже різноманітна — Харків, Суми, Чернігів, Глухів, Батурин, Переяслав-Хмельницький, Кривий Ріг, Київ, Миколаїв тощо; очікуються також гості з далекого Казахстану — другої батьківщини Є.Ю. Спаської (як вона сама називала цю далеку країну в спогадах), де на засланні вона жила й продовжувала наукову діяльність упродовж майже 50 років. Найбільш очікуваним гостем читань має бути приїзд онуки Є.Ю.Спаської, що нині проживає в Санкт-Петербурзі.

Урочисте відкриття IV Спаських читань заплановане на 22 вересня — о 10 ранку в приміщенні Ніжинської міської ради. Очікується поважний «десант» гостей із наукових, педагогічних установ і громадських організацій із Києва, Чернігова, Батурина, Глухова тощо. Програма читань передбачає, крім наукової складової, широку екскурсійно-пізнавальну програму, зокрема презентацію новітньої ніжинознавчої літератури, екскурсії Ніжином та місцевими музеями. Планується також участь учасників читань у засіданні круглого столу, організованого НДУ імені Миколи Гоголя та Ніжинською єпархією УПЦ, щодо проблем вивчення, охорони та збереження сакральної спадщини Північно-Дніпровського Лівобережжя (цей захід приурочений 300-річчю від часу заснування Ніжинського Благовіщенського чоловічого монастиря). Справжньою родзинкою читань має стати того ж 22-го вересня урочисте відкриття художнього витвору мистецтва меморіальної дошки Є.Ю.Спаській авторства миргородського скульптора, члена Національної спілки художників України Андрія Бібка, котра має бути встановлена на фасаді колишньої жіночої гімназії П.І.Кушакевич, де свого часу навчалася відома ніжинка.
Усе це, без сумніву, пропагуватиме історію Чернігівщини, її багату культурну спадщину, сприятиме подальшому розвитку науки, освіти та культури даного регіону України.

План заходів у межах проведення ІV Міжнародних Спаських наукових читань:

21 вересня 2016 р. (м. Ніжин)
13.00 — 15.00
Оглядова екскурсія історичним середмістям Ніжина (початок від історичного відділу НКМ ім. І.Г.Спаського, вул. Якова Батюка, 14)

15.00 — 17.00
Участь у роботі круглого столу «Актуальні проблеми вивчення, охорони та збереження сакральної спадщини Північно-Дніпровського Лівобережжя», присвяченого 300-річчю від часу заснування Ніжинського Благовіщенського чоловічого монастиря (Гоголівський корпус НДУ імені Миколи Гоголя, вул. Графська, 2, ауд. 215)

17.00 — 18.00
Екскурсія до Музейного комплексу Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя (Гоголівський корпус НДУ імені Миколи Гоголя, вул. Графська, 2, ауд. 201–207)

22 вересня 2016 р. (м. Ніжин)
10.00 — 12.00
Урочисте відкриття наукових читань, пленарне засідання (велика зала засідань Ніжинської міської ради, пл. Івана Франка, 1)

12.15 — 14.00
Продовження пленарного засідання, презентаційна частина
(велика зала засідань Ніжинської міської ради, пл. Івана Франка, 1)

15.00 — 18.00
Урочисте відкриття меморіальної дошки, присвяченої Є.Ю.Спаській, на фасаді колишньої Ніжинської жіночої гімназії П.І.Кушакевич і екскурсія до музею ЗОШ №7 м.Ніжина
(вул. Миколи Гоголя, 15)

23 вересня 2016 р. (м. Батурин)
09.00 — 12.00
Секційні засідання, підведення підсумків і закриття наукових читань (відділ історії Гетьманства, НІКЗ «Гетьманська столиця», вул. Гетьманська, 74)

13.00 — 16.00
Екскурсія музеями НІКЗ «Гетьманська столиця»

Принагідно оргкомітет IV Міжнародних Спаських наукових читань висловлює щиру вдячність спонсорам і меценатам за організаційну та матеріальну допомогу в підготовці до їх проведення, зокрема:
Парафії Кафедрального собору Всіх Святих УПЦ КП (настоятель — о. Сергій (Чечин))
Ніжинській громадській організації Ліга-клуб «Ділова жінка» (голова — Т.М.Стратілат)
Готелю «Ніжин» (директор — О.Г.Борисенко)
Дослідній станції «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва НААН України (директор — Ю.В.Ткалич)
Магазину українських сувенірів і канцприладдя «Лелека» (директор — Л.В.Мамедова)
ПТ «Партнер» (директор — О.С. Болбат)
Ресторану «Автограф» (директор — Л.В. Мамедова)
ТОВ «Ніжинський хлібобулочний комбінат» (директор — С.В.Кот)
та приватним підприємцям В.Х.Мамедову та М.М.Лисенку

Медіа-партнерами проведення IV Міжнародних Спаських наукових читань є:
Всеукраїнська науково-популярна газета «Ніжинські старожитності» (головний редактор — С.Ю.Зозуля)
Газета НІКЗ «Гетьманська столиця» «Слово «Гетьманської столиці» (редактор — Л.Г.Кіяшко)
Газета НЗ «Глухів» «Соборний майдан» (редактор — С.П.Жукова)
Ніжинська міська газета «Вісті» (редактор — В.І.Кичко)
Офіційний сайт Ніжинської міської ради (http:// www.nizhynrada.org)
Пам’яткоохоронний Інтернет-ресурс «Відлуння віків» (www.pamjatky.org.ua)

Оргкомітет

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *