Відкриття меморіальної дошки бібліографу й літературознавцю Федору Сарані

Мем-дошка-126 вересня 2016 року у селі Йосипівка Новомиргородського району Кіровоградської області відбулась зустріч, присвячена 95-річчю від дня народження відомого українського бібліографа Федора Кузьмовича Сарани.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAДо програми зустрічі було включено екскурсію до шкільного музею «Історію школи, традицій і долей людських — про це дізнаємось із музеїв шкільних»; презентацію про життя і творчість Ф.Сарани «У цім краю, де серця рідна пристань». За ініціативи педагогічного колективу школи, за підтримки сільської ради на кошти громади виготовлено меморіальну дошку відомому земляку, яку було відкрито під час урочистої лінійки на приміщенні Йосипівського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад».

Мем-дошка-3На урочистостях були присутні дочки Федора Кузьмовича — Тетяна та Наталя; його друзі, односельці, журналісти, краєзнавці, педагоги й учні школи, а також представники влади — голова районної ради Сергій Совенко та сільський голова Валентина Снісаренко. Також вшанувати пам’ять про Федора Сарану приїхали Олег Бабенко, директор Державного архіву Кіровоградської області, голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України; Інна Вівсяна, доцент кафедри історії України Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка; Лариса Гайда, Почесний краєзнавець України, методист комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського» (власне, її дружня порада й втілилася в ініціативі педколективу школи), керівник музею історії освіти Кіровоградщини; Надія Лісняк, голова обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури; Світлана Орел, журналістка та Павло Рибалко, завідувач фондами Кіровоградського обласного краєзнавчого музею.

Мем-дошка-4За значний внесок у процес дослідження, збереження й популяризації історико-культурної спадщини рідного села, а також дослідження життя й творчості відомих земляків голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України Олег Бабенко вручив подяку від Спілки педагогічному колективу  школи (директор Тетяна Горобець) та добірку краєзнавчої літератури, що, зокрема, популяризує діяльність організації. Адже звичайна сільська школа сьогодні створила й активно використовує у навчально-виховному процесі цілий музейний комплекс: музей історії села, музей історії школи (з експозицією про Федора Сарану), етнографічний музей-світлиця та кімната Василя Сухомлинського. Тепер до вказаного комплексу долучено ще й меморіальну дошку.

Олег Олександрович Бабенко вніс пропозицію про порушення клопотання до органів влади щодо надання статусу «Пам’ятка історії» місцям, пов’язаним із життям і діяльністю Федора Сарани, а також про створення сільського осередку Спілки краєзнавців з метою комунікації та спільної діяльності.

Напередодні Тетяна Сарана-Коровіна передала до фондів обласного краєзнавчого музею колекцію творів Архипа Тесленка з колекції свого батька — Федора Сарани, який у 1956 році склав тематичний бібліографічний покажчик.

Кіровоградська ОО НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *