КРАЄЗНАВЦІ І МИТЦІ КИЄВА – УЧНЯМ І ПЕДАГОГАМ ДОНЕЧЧИНИ

IMG_007022–23 травня 2017 р. Національна спілка краєзнавців України на запрошення Краматорської міської ради Донецької області взяла участь у просвітницько-культурологічній програмі «Шляхами рідної України: мистецтво жити на землі».

IMG_9865Організаторами заходу виступили депутат Верховної Ради України Марія Іонова, депутат Краматорської міської ради Лілія Кісліцина. До складу лекційно-мистецької групи увійшли заступник голови НСКУ, старший IMG_9905науковий співробітник Інституту історії України НАН України, кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України Руслана Маньковська, член НСКУ, заслужений працівник культури України Галина Братчук, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, директор музею «Трипілля» Людмила Смолякова, президент ландшафтного клубу Києва Оксана Джунь, заслужений артист України Борис Лобода.

IMG_9961Програма включала зустрічі з педагогічними, учнівськими колективами, працівниками музеїв та воїнами Прикордонних військ України в Краматорську та Святогірську Донецької області.

IMG_9844Руслана Маньковська з лекціями про історію і сучасний розвиток українського краєзнавства, його значення у формуванні національної свідомості громадян України виступила перед вчителями та учнями загальноосвітніх шкіл №8 та №25 міста Краматорська. На зустрічі в Історичному музеї з музIMG_9894ейниками Краматорська, Слов’янська, місцевим краєзнавчим активом вона підняла питання суспільнотворчого потенціалу музеїв, розповіла про новітні форми їх роботи з відвідувачами. З великим зацікавленням учасники програми вислухали доповідь Галини Братчук про історію МАН України та методику підготовки учнівських науково-дослідницьких робіт. IMG_9857Про значення Трипільської культури в духовній традиції українців розповіла Людмила Смолякова. Вона також провела з учнями майстер-клас з гончарного мистецтва та продемонструвала зразки реконструйованого одягу трипільців. Із сучасними традиціями міського благоустрою та озелененням донеччан ознайомила Оксана Джунь. Із захопленням зустріли в актових залах шкіл та військових частин відомого читця, заслуженого артиста України Бориса Лободу. Він виступив із творами українських і зарубіжних поетів та прозаїків, поділився секретами акторської творчості.

IMG_9878З такою ж програмою київські гості виступили перед учительським колективом інтернату «Смарагдове містечко» у м. Святогірську. Під час зустрічей юні донеччани отримали краєзнавчу літературу та подарунки від київських школярів.

Національна спілка краєзнавців України та Краматорська міська рада накреслили напрями подальшої спільної роботи, зокрема запланували зустріч вчителів та учнів у Києві.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *