Краєзнавці Черкащини в межах регіонального телемосту обговорили свою діяльність в умовах війни

received_1554534068282832

Про плани, які зламала війна, грунтовну роботу, що продовжується і в умовах воєнного стану, та «Книгу мужності Черкащини», що збереже для нащадків пам`ять про героїчний спротив земляків на різних фронтах цієї жорстокої війни путінської росії проти України.

Таких тем торкнулись учасники Регіонального телемосту «Краєзнавці Черкащини: Україна переможе», який відбувся 26 травня 2022 р. в Черкаські обласній універсальній науковій бібліотеці імені Тараса Шевченка за ініціативи Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України. Захід, присвячений Всеукраїнському дню краєзнавства, який вже шостий рік поспіль відзначається 28 травня, об’єднав не лише краєзнавців з усієї Черкаської області, а й зацікавив представників осередків з інших регіонів.

«З перших днів цієї війни краєзнавці Черкащини виступили з чіткою позицією, виступили зі зверненням до громадськості, в якому засудили  агресію російської федерації в Україні. До того ж,  закликали всіх колег, хто досліджує рідний край, спільно працювати на перемогу. То ж сьогодні, коли кожен на своєму фронті наближає перемогу України, краєзнавці Черкащини також ведуть активну роботу на фронті краєзнавчому – активно працюють в напрямку популяризації історії України, збирають матеріали, пишуть новий літопис життя регіону, який після завершення війни буде виданий під назвою «Книга мужності Черкащини», – зазначив у вітальному слові голова Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, доктор історичних наук, професор, проректор Черкаського державного технологічного  університету Валентин Лазуренко. Слід зазначити, що краєзнавці Черкащини сьогодні і в лавах Збройних Сил України, і в територіальній обороні, і у активному волонтерському русі.

received_592211735836678

Історики, журналісти, митці, освітяни, музейники, бібліотекарі, небайдужі краяни, які щиро люблять рідну землю та цікавляться її історією  – краєзнавчий рух Черкащини об`єднав однодумців-представників різноманітних сфер життя регіону. Про здобутки й напрацювання за три місяці активної фази російсько-української війни та плани своїх краєзнавчих осередків на віртуальній краєзнавчій перекличці розповіли колегам патріарх краєзнавчого руху Василь Мельниченко (м. Черкаси), Зінаїда Священко (м.Умань), Володимир Щербатюк (Лисянщина/м.Київ), Віктор Козоріз (Великохутірський історико-краєзнавчий музей, Драбівщина/м.Харків), Тетяна Москаленко (с.Богуславець, Золотоніський район), Олена Наріжна та патріарх краєзнавчого руху Черкащини Станіслав Лячинський (м.Звенигородка), Яніна Діденко (м.Чигирин), Надія Кукса (с. Суботів на Чигиринщині), Олександр Шамрай, Таміла Чупак та Галина Таран  (м.Кам`янка), Юлія Харченко, Людмила Скороход, Світлана Астахова та Володимир Нікіфоров (м. Сміла), Лідія Овсієнко, Катерина Лоєнко (м.Корсунь-Шевченківський), Тетяна Нераденко (м.Черкаси), Лариса Синявська (м. Черкаси).

received_428560675364958

Робота з обдарованими дітьми та молоддю, просвітницька робота з внутрішньо переміщеними особами, трансформація музейних закладів під реалії сьогодення, цикли історичних лекцій, видання краєзнавчих матеріалів, організація та участь у численних лекторіях та конференціях, безперервна пошукова робота – це лише мала частина титанічної праці краєзнавців Черкащини у непрості воєнні часи. То ж двогодинний телеміст пролетів для всіх, хто долучився до заходу, непомітно, у захопливому діалозі з однодумцями.

Така активна діяльність і досвід роботи черкаських краєзнавців, яким вони збагатились протягом останніх воєнних місяців, спонукали Черкаську обласну організацію Національної спілки краєзнавців України до проведення онлайн-зустрічей у формі звіту про роботу. Тож наступні зібрання планують проводити саме в такому форматі, аби дати можливість  розкрити всі горизонти своєї роботи та вичерпно розповісти про свою діяльність кожному осередку в області.

До Регіонального телемосту «Краєзнавці Черкащини: Україна переможе» долучились також публічні бібліотеки Черкаської області. Завершуючи телеміст голова Спілки краєзнавців Черкащини Валентин Лазуренко за багаторічну підтримку краєзнавчого руху на Черкащині вручив Грамоту обласної організації НСКУ в.о. директора  Черкаської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тараса Шевченка Людмилі Дядик.

Марина Северинчук,
краєзнавець, начальник Центру студентського розвитку та культурних програм ЧДТУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *