Краєзнавство в умовах воєнного стану: напрями та форми діяльності (до Всеукраїнського дня краєзнавства)

День-краєзнавства

Російсько-українська війна, яку нині веде Україна за свою незалежність, суверенність та гуманістичні цінності стала своєрідним тектонічним розломом новітньої доби у глобальному світі.

Воєнне сьогодення особливо загострило проблеми україноцентричного змісту, де краєзнавство виступає вагомим складником сучасних світоглядних орієнтирів в українському суспільстві.

Президія Національної спілки краєзнавців України послідовно і системно докладає значних зусиль у напрямі соціогуманітарного та культурного розвитку нашої держави.

У складних умовах воєнного часу краєзнавці разом з усім українським народом здійснюють велику роботу з підтримки Збройних Сил України, проводять значну волонтерську діяльність, продовжують працювати на краєзнавчому фронті, опікуючись питаннями збереження історико-культурної спадщини, реєстрації зруйнованих та пошкоджених пам’яток української культури, безпеки музейних, бібліотечних збірок та колекцій, розширюють просвітницьку діяльність серед молоді.

Ці та інші актуальні завдання краєзнавців в умовах воєнного часу обговорювалися 17 травня 2022 р. на засіданні Президії Спілки, присвяченому Всеукраїнському дню краєзнавства, який щорічно дослідники рідного краю відзначають наприкінці травня.

Зібрання в онлайн-режимі провів голова НСКУ, член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт у Переяславі, в якому взяли участь члени Президії Спілки, голови обласних організацій НСКУ, викладачі педагогічного колективу Університету Григорія Сковороди в Переяславі та учасники Всеукраїнської науково-практичної конференції «Україна в контексті соціогуманітарних викликів сучасності: історичний досвід та перспективи». Олександр Реєнт вручив ректору університету Віталію Коцуру високу відзнаку Спілки – «Почесний краєзнавець України» за значний внесок у розвиток краєзнавчого руху та активне просування освітянського напряму в краєзнавстві.

Виступаючи перед учасниками зібрання, О.П.Реєнт наголосив про стратегічне значення для розвитку держави і суспільства освітньої галузі та її краєзнавчого сегменту, які, як показують сьогоднішні події в Україні та ганебні дії загарбників на окупованих територіях стосовно знищення підручників з української історії та запровадження в школах викладання російської історії, тісно пов’язані з питаннями національної безпеки.

Необхідність поглиблювати та удосконалювати краєзнавчу складову освітнього процесу обумовлена сучасним воєнним станом та ефективним продукуванням засобами краєзнавства світоглядних цінностей молоді, забезпечення цілісного ставлення молодих громадян держави до рідного краю, сприяння відродженню в них історичної пам’яті та формуванням суспільної свідомості.

Олександр Реєнт підкреслив, що краєзнавство є важливим світоглядним інструментом утвердження гуманістичних цінностей в суспільстві, особливо у молодих людей. Спілка активно працює на освітянському напрямі, гуртуючи довкола краєзнавчих питань молодь з різних куточків країни, а нині – і зарубіжжя.

З березня 2022 р. НСКУ разом з Комунальним позашкільним навчальним закладом «Київська Мала академія наук учнівської молоді» у межах започаткованого в 2019 р. спільного освітньо-культурологічного проєкту «Музейна педагогіка в культурно-освітньому просторі Києва: досвід, проблеми, перспективи» двічі на тиждень проводить загальноукраїнський культурно-просвітницький онлайн-лекторій за напрямами: «Видатні діячі на захисті культурної спадщини України» та «Музейний марафон – 2022 р.». Слухачі онлайн-лекторію впродовж кількох місяців ознайомилися з діяльністю видатних діячів, які в різні часи творили та захищали національну історико-культурну спадщину. Серед них: Тарас Шевченко, Іван Франко, Михайло Грушевський, Олег Ольжич, Олена Теліга, Євген Маланюк, Ліна Костенко, Іван Дзюба, Василь Стус, Петро Тронько, Герої Небесної Сотні, Герой України, льотчик-ас Олександр Оксанченко, який 25 лютого 2022 р. загинув у повітряному бою в небі над Київщиною та інші. Таке змістовне спілкування з молоддю сприяє формуванню патріотичного та національно-свідомого підростаючого покоління.

20 травня 2022 р. до Всеукраїнського дня краєзнавства було приурочено лекторій «Джерело історичної пам’яті: Михайло Максимович, настільний календар» про видатного науковця, першого ректора Київського університету Михайла Максимовича. У підготовці заходу взяли участь заступник голови НСКУ Руслана Маньковська та голова Черкаської обласної організації НСКУ, проректор з гуманітарно-виховних питань Черкаського державного технологічного університету, доктор історичних наук, професор Валентин Лазуренко. Учасники зустрічі ознайомилися з роботою Літературного музею Михайла Максимовича, що діє при Богуславецькому навчально-виховному комплексі «Загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» імені М.О.Максимовича Вознесенської сільської ради Золотоніського району Черкаської області.

Директор школи Тетяна Москаленко представила напрацювання шкільного музею і детально розглянула Настінний календар «Наш М.Максимович», наголошуючи на актуальності ціннісного підходу до навчально-виховного процесу. Подвижницька праця освітян на ниві краєзнавства допомагає формувати морально-етичну систему цінностей у молодого покоління.

Краєзнавці глибоко усвідомлюють, що рішуче просування нині, в умовах воєнного стану, світоглядних та гуманістичних напрямів у освітньому та культурному просторі формують інтелектуальну та духовну міць українського суспільства, а отже – невпинно наближають нас до Перемоги над віковічним ворогом нашого народу.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *