Краєзнавча Шевченкіана України

03_11_2014_0924 –25 жовтня 2014 року в Шевченківському національному заповіднику у Каневі відбулася ХІІІ Всеукраїнська наукова історикокраєзнавча конференція «Краєзнавча Шевченкіана України», присвячена 200-річчю від дня народження Т.Г. Шевченка.

Цією конференцією Національна спілка краєзнавців України та її регіональні організації продовжили заходи ювілейного Шевченківського року. На конференції у доповідях та повідомленнях охарактеризовано процес зародження та розвиток шевченківських традицій в різних куточках України, розкрили різні аспекти життя і творчості Т.Г. Шевченка.

На основі використання широкого комплексу джерел (архівних документів, наукової літератури, матеріалів періодичної преси і творів мистецтва) учасники конференції висвітлили історію творення всенародної Шевченкіани в Україні, показали широку палітру форм і художньо-мистецьких засобів вшанування пам’яті Т.Г. Шевченка та популяризації його творчої спадщини в регіонах держави.

Вітаючи учасників конференції в. о. ректора Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, доктор економічних наук О.В.Черевко зазначив: «Нинішня конференція відбувається в унікальний історичний час творення нової України, яку заповів нам Шевченко. Глибоко переконаний, що вона стане важливою віхою у справі дослідження і наукового осмислення феномена Тараса Шевченка, розкриттю нових граней його творчості, зарядженої потужною енергетикою загальнолюдських гуманістичних цінностей».

Підбиваючи підсумки всеукраїнського наукового форуму, головаНаціональної спілки краєзнавців України, доктор історичних наук, професор, член-кореспондент НАН України, заступник директора Інституту історії України НАН України О.П. Реєнт наголосив: «Особливість нашої конференції не тільки у широкому колі порушених проблем шевченкознавства, а й в тому, що зроблена, на мій погляд, успішна спроба розширити межі пізнання Т.Г. Шевченка. Не обмежуючись аналізом його літературної творчості, учасники конференції акцентували увагу на історико-краєзнавчих, мистецтвознавчих, філософських аспектах шевченкіани. І не менш важливо, що бачення проблеми висвітлювалося крізь призму самобутності різних куточків України, де знають і шанують великого Кобзаря.

Конференція у Каневі засвідчила великий інтерес науково-краєзнавчої громадськості до шевченківської тематики. Її учасники – науковці, працівники музеїв, освітніх закладів, архівів, історико-культурних заповідників представляли Київ, Харків, Львів, Запоріжжя, Дніпропетровськ, Луганськ, Слов’янськ, Івано-Франківськ, Чернігів, Одесу, Переяслав та інші міста України. Слід відзначити змістовні повідомлення науковців Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького та Шевченківського заповідника».

Під час конференції відбулося вручення всеукраїнської премії імені Дмитра Яворницького 2014 року. Її лауреатом став голова правління Черкаської обласної організації НСКУ, професор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Василь Мельниченко – автор книги «Шевченкіана Черкащини» та низки інших шевченкознавчих праць. Грошовий еквівалент премії лауреат перерахував у фонд Збройних сил України.

Учасники конференції поклали квіти до могили Великого Кобзаря, здійснили екскурсію музеєм Т.Г. Шевченка та мали можливість ознайомитися з книгами черкаських авторів, присвячених Т.Г. Шевченку, які представило черкаське видавництво «Брама-Україна».

Детальніше: http://nsku.ck.ua

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *