Презентовано нові видання НСКУ (підручник “Основи краєзнавства”, монографію О.Реєнта “Краєзнавство в Україні”, посібник “Історичне краєзнавство”)

Презентація книг — 2

28 жовтня 2021 року в Києві було презентовано комплект із трьох книг Національної спілки краєзнавців України:

Видання були надруковані з ініціативи голови НСКУ, заступника директора Інституту історії України НАН України, члена-кореспондента НАН України О.П.Реєнта у рамках підготовки до проведення чергового з’їзду Спілки, який заплановано на початок 2022 р.

О.Удод, В.Коцур, О.Реєнт, Р.МаньковськаНа початку презентації Олександр Реєнт підкреслив, що друк книг став можливий за фінансової підтримки низки регіональних організацій та представників керівних органів НСКУ, зокрема:

— члена Правління, д.і.н., проф. О.Є.Лисенка;
— члена Президії Д.Г.Омельченка;
— члена Правління, д.і.н., проф. І.А.Коляди;
— голови Хмельницької ОО, д.і.н., проф. Л.В.Баженова;
— голови Вінницької ОО, д.і.н., проф. С.Д.Гальчака;
— голови Житомирської ОО П.С.Скавронського;
— члена Ревізійної комісії, д.і.н., проф. В.М.Лазуренка;
— голови Черкаської ОО, д.і.н., проф. В.М.Мельниченка;
— голови Івано-Франківської ОО, к.пед.н. М.Ю.Косила;
— голови Київської МО, к.і.н., доц. О.П.Гончарова;
— голови Київської ОО, к.і.н., проф. Г.П.Савченка;
— голови Волинської ОО, к.і.н., проф. Г.В.Бондаренка;
— голови Донецької ОО, к.пед.н., доц. В.І.Романька;
— голови Чернігівської ОО, д.і.н., проф. О.Б.Коваленка;
— голови Чернівецької ОО, д.і.н., проф. О.В.Добржанського;
— голови Дніпропетровської ОО, д.і.н., доц. І.О.Кочергіна

О.Реєнт, Р.Маньковська, О.Лисенко, О.Гуржій, О.БажанЄдність інтересів та зусиль цих авторитетних представників краєзнавчої спільноти у поєднанні із можливостями центрального офісу Спілки дозволили реалізувати задум на високоякісному рівні (технічну складову друку книг у кількості по 500 примірників кожної забезпечив Видавничий дім “Адеф-Україна”).

Щодо придбання книг необхідно звертатися до центрального офісу НСКУ (тел. 044-278-02-38) або писати на e-mail: kraeznavstvo@ukr.net

IMG_20211028_210023

На презентації були присутні представники кількох партнерських організацій та установ, зокрема Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді, Національного педагогічного університету імені М.П.ДрагомановаКиївської Малої академії наук учнівської молодіУніверситету Григорія Сковороди в ПереяславіІнституту історії України НАН УкраїниНаціональної академії керівних кадрів культури і мистецтвНаціонального університету оборони України імені Івана ЧерняховськогоГільдії професійних екскурсоводів та гідів-перекладачів, Міжнародного інституту афонської спадщини в Україні тощо.

IMG_20211028_221845

Співавторка презентованого навчально-методичного посібника “Історичне краєзнавство. Як написати науково-дослідницьку роботу: запитання та відповіді”, доцентка кафедри методики навчання суспільних дисциплін і гендерної освіти історико-філософського факультету НПУ імені М.П.Драгоманова, канд. пед. наук, доцентка Виступ Я.М.КамбаловоїЯ.М.Камбалова розповіла про концепцію видання, яке схвалено для використання в позашкільних навчальних закладах Науково-методичною радою з питань освіти МОН України. Яніна Миколаївна детально охарактеризувала структуру книги і наголосила, що вона буде незамінним помічником для учнів та їх наставників.

IMG_20211028_205917

У цілому, навчально-методичний посібник “Історичне краєзнавство. Як написати науково-дослідницьку роботу: запитання та відповіді” покликаний допомогти здобувачам освіти, студентам, педагогічним працівникам закладів загальної середньої та позашкільної освіти у справі проведення науково-дослідницької діяльності та краєзнавчо-пошукової роботи в Малій академії наук України. У ньому вміщено вимоги, методичні рекомендації та поради щодо підготовки, написання, оформлення і захисту науково-дослідницьких робіт з історичного краєзнавства здобувачами освіти. Усі матеріали впорядковано у запитань, що виникають у юних науковців у процесі підготовки, оформлення та захисту дослідження з історичного краєзнавства, а також відповідей і пояснень до кожного із запитань.

Виступ Д.Г.ОмельченкаЗа словами заступника директора Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді, члена Президії НСКУ Д.Г.Омельченка друк цього посібника неодмінно стане важливою подією для освітян. Він вміщує увесь комплекс необхідної інформації для підготовки науково-дослідницької роботи. Серед іншого Дмитро Григорович позитивно оцінив чіткість структури і вдалість запропонованого авторами формату “питання-відповідь”.

Виступ О.А.УдодаЗаступник голови НСКУ, завідувач відділу української історіографії Інституту історії України НАН України, член-кореспондент НАПН України, доктор історичних наук, професор О.А.Удод, як представник авторського колективу іншого видання, підручника для студентів закладів вищої освіти “Основи краєзнавства”, висловив впевненість, що він задовольнить наростаючий попит на подібну навчальну літературу в умовах сучасної реорганізації системи підручникотворення. Олександр Андрійович констатував, що універсальницй характер книги сприятиме її якнайширшому практичному застосуванню.

IMG_20211028_221946

Дійсно, підручник «Основи краєзнавства» уніфікований для всіх спеціальностей, містить сучасні теоретичні та практичні розробки з основних питань краєзнавства. У ньому авторський колектив, з урахуванням результатів найновіших наукових досліджень, приділив увагу висвітленню науково-методологічних засад краєзнавства, історії розвитку науки, головних напрямів у структурі краєзнавства та впливу краєзнавчих знань на патріотичне виховання молодого покоління. Крім того, у додатках вміщено навчально-методичний та хрестоматійний матеріал із дисципліни «Основи краєзнавства».

Виступ Р.В.МаньковськоїПісля цього власну оцінку щодо книги О.П.Реєнта “Краєзнавство в Україні: історичні традиції і стратегія розвитку” висловила відповідальна редакторка видання, заступниця голови НСКУ, провідна наукова співробітниця Інституту історії України НАН України, докторка історичних наук, доцентка Р.В.Маньковська. У першу чергу вона відзначила масштабність усіх трьох презентованих книг. Стосовно безпосередньо згаданої, Руслана Вікторівна акцентувала увагу на висвітленні у ній розвитку українського краєзнавства в контексті соціогуманітарної парадигми.

IMG_20211028_205955

Важливо, що О.П.Реєнт презентував у виданні комплексну картину головних напрямів діяльності Національної спілки краєзнавців України, усебічно розкрив здобутки краєзнавців науково-теоретичного та практичного змісту, дослідив вплив краєзнавчого руху на суспільні перетворення у сучасній Україні, окреслив його стратегічні перспективи в подальшому зміцненні духовних засад українського соціуму.

Виступ О.Є.ЛисенкаЧлен Правління НСКУ, завідувач відділу Інституту історії України НАН України, доктор історичних наук, професор О.Є.Лисенко вказав на важливість збереження наукової складової у презентованих краєзнавчих дослідженнях, наявності у них націєтворчого змісту та патріотичного вектору.

Виступ І.Ю.ПоліщукВдале органічне оформлення книг в єдиному візуальному стилі відмітила директорка Київської Малої академії наук учнівської молоді, кандидатка хімічних наук І.Ю.Поліщук. За її словами видання набутуть статусу незамінного доробку для юнацтва, краєзнавців та кожного дослідника рідного краю.

Науково-краєзнавчі експедиціїДоповненням до трьох згаданих книг став нещодавно надрукований збірник документів та матеріалів “Джерела духовності: Науково-краєзнавчі експедиції Національної спілки краєзнавців України 2014–2018 рр.”. У ньому подано інформацію про поїздки на Житомирщину, Фастівщину, Богодухівщину, Миколаївщину, Переяславщину, Хмельниччину, Чернігівщину, Закарпаття, Сумщину. Також висвітлено актуальні питання розвитку українського краєзнавства в перших десятиліттях ХХІ століття та внесок краєзнавців у збереження і популяризацію історико-культурної спадщини України.

IMG_20211028_210009

Наприкінці презентації відбулося урочисте підписання двох важливих документів:

IMG_20211028_222120

Після завершення обговорення презентованих книг голова НСКУ О.П.Реєнт подякував усім, хто у ці непрості часи мав можливість взяти участь у презентації, а також тим краєзнавцям, які посприяли у реалізації цього видавничого проекту!

Володимир Милько,
прес-секретар НСКУ

3 thoughts on “Презентовано нові видання НСКУ (підручник “Основи краєзнавства”, монографію О.Реєнта “Краєзнавство в Україні”, посібник “Історичне краєзнавство”)”

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *