Другий обласний фестиваль єврейської культури на Закарпатті

OLYMPUS DIGITAL CAMERA17 вересня 2015 року у селі Колочава Міжгірського району Закарпатської області проведено Другий обласний фестиваль єврейської культури, присвячений Новому року (Рош а-Шан). Організаторами фестивалю виступили народний депутат України V-VI скликань, член правлінь Закарпатської обласної організації і Національної спілки краєзнавців України С. М. Аржевітін, Закарпатський обласний благодійний фонд «Хесед Шпіра» (директор – М. В. Галін) та Закарпатська обласна організація Національної спілки краєзнавців України (голова – М. В. Делеган).

В колочавському музейному комплексі «Старе село», на території «Голету в Колочаві», на подвір?ї сільської єврейської церкви («бужні»), у присутності представників єврейських громад області та жителів села, а також школярів навколишніх населених пунктів, молитвою і вітальним словом відкрив фестиваль рабин Закарпатської області Мендель. На відкритті також виступили С. М. Аржевітін та М. В. Галін.

В рамках фестивалю в скансені відкрито дві виставки – нову експозицію фотогалереї «Євреї Закарпаття 30-х років XX століття» і «100 років Джойнту». Експонати до виставки «Євреї Закарпаття 30-х років XX століття», зокрема, в раках краєзнавчої пошукової роботи добирали учні загальноосвітніх навчальних закладів колочавського куща.

Про діяльність благодійної організації «Джойнт», 100-річчя з часу заснування якої виповнилося минулого 2014 року розповіли М. В. Галін та С. М. Аржевітін. Зокрема, С. М. Аржевітін, ознайомив присутніх з новою ретроспективною інформацією про діяльність «Джойнту» на «Підкарпатській Русі» (таку назву мала нинішня Закарпатська область у 1919-1939 роках у період її перебування у складі Чехословацької Республіки). Інформація грунтувалася на новітніх дослідженнях щойно відкритих для дослідників документів, що зберігаються у галузевому архіві Служби безпеки України (м. Київ).

На Підкарпатській Русі «Джойнт» активно діяв у період з 1921 по 1939 роки. У той же період благодійна організація розгорнула свою діяльність і в Україні. Спроба відновити діяльність «Джойнту» у повоєнний період (на Закарпатській Україні) завершилася невдало в силу політичних мотивів.

Перед відкриттям виставки про діяльність «Джойнту» вона експонувалася у половині областей України.

Учасники зібрання вшанували жертв Голокосту. На єврейському цвинтарі, упорядкованому за кошти та зусиллями С. М. Аржевітіна, дорослими і школярами було запалено свічки та виголошено молитву рабином Менделем. Відомо, що із 120 тисяч євреїв Закарпаття повернулися додому із фашистських концтаборів і гетто тільки близько 18 тисяч. Близько 90% єврейського населення (із 500 чоловік) Колочави таож загинули у роки Другої світової війни.

На фестивалі викликали захоплення театралізовані сценки у виконанні аматорів, – відомого реформатора Е. Егана, чеського письменника І. Ольбрахта, єврея-старости села, корчмаря Г. Вольфа та ін.

Представників єврейських громад області та гостей дійства було ознайомлено з фрагментами традицій святкування єврейського Нового року. Розповіді і театралізовані сценки виконували краєзнавці та учні місцевих загальноосвітінх навчальних закладів.

Цікавими були розповіді про єврейське життя у творчості відомого класика чеської літератури Івана Ольбрахта, автора роману «Микола Шугай розбійник». Під час написання роману І. Ольбрахт періодично, впродовж п?яти років проживав у с. Колочаві.

З низкою єврейських танців перед глядачами виступив заслужений ансамбль танцю України «Юність Закарпаття».

На фестивалі серед гостей були присутні також учасники АТО, які подякували меценату С. М. Аржевітіну за придбані для бійців на передовій військову форму. Благодійні кошти були зібрані на фестивалі «Ріплянка – 2015», проведеному у Колочаві у червні С. М. Аржевітіним та обласною краєзнавчою організацією.

Фестиваль має суттєво важливе виховне значення, особливо у нинішній кризовій ситуації в Україні.

М. В. Делеган,

Голова Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *