День працівників культури та майстрів народного мистецтва

unnamedОбласна організація НСКУ спільно з правлінням культури облдержадміністрації (начальник – член ЗОО НСКУ Ю. Ф. Глеба), за сприяння члена правлінь Закарпатської обласної організації та Національної спілки краєзнавців України С. М. Аржевітіна вперше організували відзначення професійного свята працівників культури в музейному комплексі «Старе село». День працівників культури у Колочаві відзначали не випадково, адже у селі працюють 10 історико-культурних музеїв.

На святі були представлені експозиції виставок творів народних умільців Колочави та інших населених пунктів Міжгірського району Закарпатської області. Окремо було презентовано кулінарне мистецтво.

На початку свята перед музеєм «Старе село» шановних гостей зустріли історичні постаті села Колочави – останній опришок Карпат Микола Шугай, угорський жандарм та інші. Староста села запросив усіх на територію музейного комплексу. В супроводі чарівної мелодії трембіт та сопілок краєзнавці місцевого осередку, молоді дівчата в національних костюмах зустріли гостей хлібом-сіллю. В супроводі троїстих музик учасники зібрання пройшли на територію сільського музею архітектури і побуту, де вони ознайомилися з експозиціями виставок. Екскурсоводи-кразнавці розповідали про народну творчість сіл і району і пригощали смачними верховинськими стравами.

Офіційні вітання працівникам культури і народного мистецтва проголосили заступник голови Міжгірської райдержадміністрації Василь Васильович Юрик і начальник управління культури облдержадміністрації Юрій Федорович Глеба.

Колочавці-краєзнавці запросили учасників зібрання на майстер-клас своєї традиційної страви – ріплянки. Майстерність для гостей демонстрував, зокрема, член ревізійної комісії ЗОО НСКУ Анатолій Миколайович Сюгай та ін. Дегустація всім прийшлася до смаку.

Гостей також було ознайомлено з численними музейними експозиціями. Особливий інтерес викликало відвідування єврейської корчми «У Вольфа». Тут під звуки єврейських мелодій у виконанні троїстих музик працівники культури ознайомилися з історією колочавських євреїв, а бажаючі випили «децу». На святі було багато цікавого і повчального.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *