33-я Міжнародна краєзнавча конференція молодих учених

11 грудня 2015 р. відбулася  33-я Міжнародна краєзнавча конференція молодих учених «Історія повсякденності у локальному вимірі». Співорганізаторами заходу виступили історичний факультет та Центр краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, Центр медичного краєзнавства Харківського національного медичного університету та кафедра історії і культурології Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова. Конференція була приурочена до 100-річчя з дня народження Героя України, почесного доктора Харківського університету, академіка НАН України Петра Тимофійовича Тронька (1915–2011).

Учасників форуму привітав декан історичного факультету ХНУ імені В. Н. Каразіна, доктор історичних наук, професор С. І. Посохов, який зробив наголос на ролі П. Т. Тронька у розвиткові краєзнавства та пам’яткознавства в нашій державі. На вшанування заслуг П. Т. Тронька у справі збереження та популяризації історичної спадщини в Україні до меморіальної дошки на його честь, установленій на будівлі Головного корпусу ХНУ імені В. Н. Каразіна, було покладено квіти.

Директор Центр краєзнавства імені академіка П. Т. Тронька ХНУ імені В. Н. Каразіна, кандидат історичних наук, професор С. М. Куделко зачитав вітальний лист, що надійшов на адресу оргкомітету від голови Національної спілки краєзнавців України, член-кореспондента НАН України О. П. Реєнта.

Завідувач кафедри історії і культурології ХНУМГ імені О. М. Бекетова, доктор історичних наук, професор О. Л. Рябченко поділилася з присутніми своїми спогадами від участі у першій краєзнавчій конференції, що відбулася в Харківському університеті у 1983 році.

Директор Харківського організаційно-методичного центру туризму В. Д. Холодок зосередила увагу на тому, що Харківщина має потужний потенціал для розвитку внутрішнього й зовнішнього туризму, а проведення подібних конференцій сприяє об’єднанню зусиль вчених для реалізації цих перспектив.

Куратор Наукового товариства студентів, аспірантів і докторантів історичного факультету П. В. Єремєєв виголосив пленарну доповідь «Теоретичні узагальнення у локально-історичних дослідженнях».

Член Національної спілки художників України Н. С. Вербук презентувала традиційну творчу премію імені А. Ф. Луньова (картину «Рідний край»), що з 2004 р. вручається на Краєзнавчій конференції за кращу доповідь з історії мистецтва. Також було презентовано іменні премії, присвячені пам’яті професора А. Г. Слюсарського та академіка П. Т. Тронька.

В рамках конференції працювали 9 секцій, у роботі яких взяли участь понад 100 учасників з Харкова, Києва, Луцька, Черкас, Полтави, Одеси та інших міст України, а також Польщі та Білорусі.

«Родзинкою» конференції став приготований за старовинним народним рецептом традиційний слобожанський узвар, який учасники та гості мали змогу покуштувати під час кави-брейку.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *