МОЛОДІЖНА КОНФЕРЕНЦІЯ під патронатом Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Міністерства закордонних справ України «ЮНЕСКО у дзеркалі досліджень молоді: сфера культури»

Національна спілка краєзнавців України, підтримавши ініціативу своїх партнерів Київської Малої академії наук учнівської молоді, взяла участь у підготовці та проведенні Міжнародної практичної конференції «ЮНЕСКО у дзеркалі досліджень  молоді: сфера культури», яка відбулася 25 квітня 2023 р. під патронатом Національної комісії України у справах ЮНЕСКО. Конференція для юнацтва в умовах російської агресії та знищення історико-культурних цінностей держави була покликана сформувати в молодого покоління розуміння значимості ролі культурної спадщини в формуванні національної ідентичності, познайомити його з сучасними дослідженнями, актуальними проблемами у справі забезпечення захисту та збереження культурного надбання України та унікальних пам’яток природи та культури Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Україні та за кордоном, отримати навички дослідницької роботи.Фото 1

Окрім Спілки краєзнавців співорганізаторами молодіжного форуму виступили поважні установи та заклади України: Національна комісія  України у справах ЮНЕСКО Міністерства закордонних справ України, Міністерство освіти і науки України,  Міністерство культури та інформаційної політики України, Департамент освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Український національний комітет  Міжнародної ради з питань пам’яток і визначних місць (УНК ІКОМОС), Центр  досліджень історико-культурної спадщини України Інституту історії України  НАН України, Мала академія наук України, Український державний центр національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської  молоді, Центр досліджень історико-культурної спадщини України Інституту історії України НАН України, кафедра ЮНЕСКО з наукової  освіти Українського державного університету імені Михайла Драгоманова, Національний заповідник «Софія Київська», Національний заповідник «Києво-Печерська Лавра» та  Інститут обдарованої дитини НАПН України.

У конференції взяли участь представники вищих органів державної влади, відомі діячі освіти, науки, культури, громадських організацій, а також 82 юних дослідників, з яких Київ представляли 52 учня, 21 учасник з Вінницької, Івано-Франківської, Житомирської, Закарпатської, Київської, Рівненської, Сумської, Харківської, Чернігівської, Черкаської, Чернівецької областей та 8 виступаючих із закордону: троє з Німеччини, троє з США, троє з Польщі та один Чехії.

Після відкриття пленарного засідання всі учасники вшанували хвилиною мовчання загиблих захисників України та цивільних жертв сучасної російсько-української війни. Перед молоддю виступила координаторка із зв’язків з громадськістю Бюро ЮНЕСКО в Києві, професор зі збереження архітектури К’яра Децці Бардескі, яка наголосила, що саме сучасна молодь буде тією спільнотою, яка визначатиме коло пам’яток історії та культури, що завтра буде під охороною  ЮНЕСКО. Тому такий захід, як сьогодні, є дуже важливим з точки зору формування уявлень у наших юних дослідників щодо самої сутності культурної  спадщини ЮНЕСКО.

Учасників молодіжного зібрання привітали президент Малої академії наук України, академік Станіслав Довгий, генеральний директор директорату науки і інновацій МОН України Ігор Таранов, заступник міністра культури та інформаційної політики України Катерина Чуєва, заступник директора Інституту історії України НАН України, завідувач кафедри ЮНЕСКО з наукової освіти Українського державного університету імені Михайла Драгоманова, доктора філософських наук, професор Денис Свириденко, генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська, заступник генерального директора з наукової роботи Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра», кандидат історичних наук Костянтин Крайній.

Фото 2

Привітав молодь голова Національної спілки краєзнавців України, член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт, який відзначив той факт, що молодіжна конференція, яка відбувається в умовах воєнного стану, чітко засвідчує стійкість і незламність нашого суспільства, нашої молоді, якій відбудовувати і розвивати майбутнє України. Саме краєзнавство є дієвим інструментом виховання національної гідності, формування в юних громадян  національної  самосвідомості  через  любов  до рідного  краю, національну культуру, патріотизм,  без  яких  неможливий розвиток жодної нації. Голова Спілки наголосив на актуальності теми молодіжного форуму, коли в період сучасної російсько-української війни питання збереження культурної спадщини набувають пріоритетності, а консолідовані зусилля України та ЮНЕСКО для фіксації руйнувань культурних набутків внаслідок воєнних дій в Україні є важливою взаємодією на пам’яткоохоронному фронті.

Фото3

На пленарному засіданні виступила заступник голови Спілки, керівник Центру досліджень історико-культурної спадщини України Інституту історії України НАН України, доктор історичних наук, професор Руслана Маньковська, яка підкреслила, що українська культура є невід’ємною частиною Світової культурної спадщини, а її самобутність, неповторність та оригінальність лише збагачують різноманіття культурного набутку людства. Без українського пазлу Світова культурна палітра була б значно біднішою. Ворог ще з 2014 р. свідомо і цілеспрямовано, по варварському знищує і руйнує наші національні пам’ятки, які зберігають самоідентифікацію та історичну пам’ять українського народу. Виступаюча висловила подяку міжнародним організаціям, ЮНЕСКО, які підтримують Україну в цей важкий час, багато роблять для збереження та просування нашого культурного надбання в світі, а також звернула увагу на низку актуальних дослідницьких проектів з фіксації втрачених і зруйнованих пам’яток культури, які реалізуються науковцями Центру досліджень історико-культурної спадщини України Інституту історії України НАН України за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України і Національної історичної бібліотеки України. Акцентувала на значенні загальноукраїнського широкомасштабного проекту з підготовки 28-томного фундаментального видання «Звід пам’яток історії та культури України» як своєрідної інвентарної книги пам’яток, які стоять на державному обліку. Наголосила, що збереження культурної спадщини має стати ключовою складовою гуманітарної політики держави.

Юні дослідники  презентували свої напрацювання під час роботи секцій. Серед них: «ЮНЕСКО: історія та стратегія розвитку», присвячена актуальним питанням історії, функціонування та сучасним тенденціям розвитку ЮНЕСКО. У одній із робіт розповідається про підтримку міжнародною організацією ЮНЕСКО України зі збереження та відновлення об’єктів культури України у 2022 році. Наголошувалося на ролі генерального директора ЮНЕСКО Одрі Азуле,  під час візиту якої  в Україну в квітні 2023 р. було прийнято рішення про реалізацію проєкту Backup Ukraine, розробленого ЮНЕСКО для України та збереження її культурних об’єктів. Проєкт передбачає оцифрування історичних документів і творів мистецтва України.

На секції «Об’єкти Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО: актуальні проблеми збереження та популяризації» розглядалися питання дослідження місць та об’єктів Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО як в Україні, так і в світі. Низка доповідей охоплювала проблеми збереження пам’яток історії та культури України, які входять до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Молодь особливо зацікавили питання історії та мистецької цінності пам’яток Національних заповідників Софії Київської та Києво-Печерської Лаври. Були представлені дослідження про пам’ятки Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО в Німеччині, Польщі. Юні дослідники звернули увагу на форми вивчення та популяризації культурної спадщини, використання сучасних інформаційних технологій. Зокрема, печеру Шове на півдні Франції можна досліджувати  в окулярах віртуальної реальності.

Юні дослідники секції «Нематеріальна культурна спадщина ЮНЕСКО: традиції та форми вираження» представили власні дослідження елементів нематеріальної культурної спадщини. Серед зацікавлень учасників конференції – дослідження таких елементів нематеріальної культурної спадщини як «культура приготування українського борщу», «петриківський розпис». Привертає увагу робота про WEB-картографування елементів нематеріальної культурної спадщини. Дослідниця, використовуючи ресурс Google My Maps, на прикладі Сумської області здійснила WEB-картографування елементів нематеріальної культурної спадщини регіону.

Секція з найбільшою кількістю доповідачів «Культурна спадщина ЮНЕСКО: ініціативи молоді», де модератором була відповідальний секретар Спілки Світлана Архипова, засвідчила особливе ставлення сучасної молоді до культурних набутків українського народу. Юні громадяни доволі амбітно представили своє бачення перспективи включення пам’яток національної спадщини до Списку ЮНЕСКО, серед яких і скіфська пектораль, і трембіта, і український хліб. Особливо вражає пропозиція про незламність захисників Азовсталі як феномена героїчного спротиву українців, а архітектурна споруда ПрАТ «Металургійний комбінат «Азовсталь»», зруйнований країною-терористом, розглядається як базовий об’єкт матеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Таким чином, Міжнародний молодіжний форум засвідчив активний інтерес молоді до питань збереження історико-культурної спадщини України та світу, значно поглибив знання підростаючого покоління про історію та діяльність ЮНЕСКО, її роль в захисті світової спадщини та підтримці України в період російсько-української війни 2022–2023 рр., виявив неабияке прагнення юних дослідників ширше представити культурні здобутки України в ЮНЕСКО.

Заступник голови НСКУ Руслана Маньковська

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *