КРАЄЗНАВЦІ ВІДЗНАЧИЛИ ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ

24 серпня 2023 р. Національна спілка краєзнавців України спільно з Національним музеєм народної архітектури та побуту України організували і провели в Національному музеї народної архітектури та побуту України музейно-краєзнавчу експедицію «Людина і час: шлях до незалежності України», присвячену Дню Незалежності України.

Фото 1

Метою експедиції стало осмислити роль постаті в історії України, виокремити вагомі особистості новітньої української історії – Героя України Петра Тронька та Героя України Левка Лук’яненка – та відзначити їх внесок у відродження української державності. Серед головних завдань експедиції були: ознайомитися з меморіальними експозиціями музеїв Петра Тронька та Левка Лук’яненка в Національному музеї народної архітектури та побуту України; обговорити особливості діяльності видатних діячів української історії та культури; розглянути питання вшанування пам’яті про Петра Тронька та Левка Лук’яненка; презентувати сучасні музейно-виставкові проєкти Національного музею народної архітектури та побуту України.

Фото 2

У заході взяли участь голова Спілки Олександр Реєнт, заступник голови Руслана Маньковська, відповідальний секретар НСКУ Світлана Архипова, прес-секретар НСКУ Дмитро Ніколайчук, бухгалтер НСКУ  Лалі Гриценко, члени Донецької обласної організації НСКУ, професори Маріупольського державного університету Володимир Романцов та Наталя Романцова, а також музейники закладу: вчений секретар музею Інна Кукліна, наукова співробітниця Аліна Ходан, науковий співробітник Анатолій Борейко, наукова співробітниця Ірина Батюк.

Модератором-екскурсоводом музейно-краєзнавчої подорожі музеєм була науковий працівник закладу Олександра Костенко, яка представила авторський варіант тематичної екскурсії «Та не однаково мені…», присвяченої двом Героям України Петру Троньку та Левку Лук’яненку.

Експедиція розпочалася з огляд виставки «Незламний Бахмут», яку було організовано Національним музеєм народної архітектури та побуту України спільно з Управлінням культури Бахмутської міської ради. У виставці представлена колекція писанок (вивезена під обстрілами під час повномасштабної російсько-української війни) з народної Кімнати-музею писанкарства та розвитку народних ремесел при Базовому комунальному закладі культури «Бахмутський міський народний Дім»; листи-спогади переселенців про своє рідне місто; ️реставровану та відновлену колекцію народних строїв Донеччини з колекції творчої майстерні “Оберіг” м. Бахмута”; ️фотосвітлини красивого, сучасного міста.

Фото 3

Фото 4

Наступним для вивчення став архітектурно-етнографічний комплекс Музею «Наддніпрянщина» розміщений в типовому наддніпрянському ландшафті з пагорбами й долиною, який представляє Черкащину, лісостепові райони Київщини, південно-східну частину Житомирщини, північ Кіровоградщини та захід Полтавщини. Експозиція представляє 52 архітектурні пам’ятки, у якій представлена сільська місцевість із вулицями, центром, селянськими садибами тощо.

Фото 5

Фото 7

Фото 6

Учасники експедиції відвідали нещодавно відреставровану селянську хату з Черкащини поч. ХХ ст. У ній відтворено автентичні як зовнішні, так і внутрішні розписи, інтер’єр та селянський побут, які розкривають особливості традиційної культури краю. Учасники мали можливість поспілкуватися з авторами реконструкції, дізнатися про копітку працю дослідників з пошуку та вивчення раритетних музейних предметів, представлених у автентичній хаті.

Фото 8

Фото 9

У експозиції «Наддніпрянщина» знаходиться унікальна школа початку ХХ ст.. із с. Лоташове Черкаської області. Учасники експедиції змогли сісти на лави церковно-парафіяльної школи, постояти біля шкільної дошки, детальніше ознайомитися з плануванням школи, яке нагадує тип хати «на дві половини».

Фото 10

Окремої уваги під час експедиції було приділено експозиції «Українське село ХХ ст.», адже на її території було відкрито меморіальні музеї відомих діячів української історії та культури Героя України Петра Тронька та Героя України Левка Лук’яненка.

Фото 11

Екскурсовод пані Олександра, вдало використовуючи експозиції Музеїв, змогла глибоко і натхненно розкрити життя та діяльність відомих українців, показати умови, у яких вони зростали. У музеях зберігаються особисті речі Петра Тронька та Левка Лук’яненка, представлено робочий кабінет академіка Петра Тронька, а також досить вдало відтворено інтер’єр кімнат 1960-1970 рр., що дозволило учасникам експедиції більше познайомитися із видатними особистостями української історії.

Фото 12

Фото 13

Фото 16

Фото 17

Заключною експозицією, яка була представлена для огляду, стала виставка «Дивосвіт Остапа Пасіки» у запорізькій хаті експозиції “Українське село ХХ ст.”.  Завдяки різьбленню по дереву Остап Пасіка робить екскурс в історію української державності, відтворюючи важливі події з історії України та її активних діячів.

Фото 18Фото 20

Наприкінці експедиції відбулася дискусійна панель «Роль особистості у історії», у якій взяли участь учасники експедиції, наукові співробітники Музею. Жвавий обмін думками та враженнями засвідчив живий інтерес учасників обговорень до історичних постатей, їх внеску у розбудову незалежності Української держави, важливість збереження пам’яті про видатних діячів України. Були окреслені плани для подальшої співпраці краєзнавців та музейників. Голова НСКУ Олександр Реєнт особливо відзначив роль колективу подвижників Національного музею народної архітектури та побуту України у дослідженні та відтворенні духовної та матеріальної культури українського народу, а також передав для поповнення бібліотечного фонду Музею краєзнавчі видання та напрацювання членів НСКУ.

зображення_viber_2023-09-01_18-00-03-686

зображення_viber_2023-09-01_18-00-02-362

Прес-секретар НСКУ Дмитрій Ніколайчук

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *