У ЧЕРКАСАХ ВІДКРИТО МЕМОРІАЛЬНУ ДОШКУ ПОЧЕСНОМУ КРАЄЗНАВЦЮ УКРАЇНИ ВАСИЛЮ СТРАШЕВИЧУ

У Черкасах відкрито меморіальну дошку Василю Борисовичу СТРАШЕВИЧУ (1937–2020) – Почесному краєзнавцю України, журналісту, організатору фізичної культури і спорту.

Василь Борисович – яскрава постать в історії Черкащини. Впродовж усього життя, до останніх днів він досліджував і популяризував знання про рідний край, був його справжнім літописцем. Народився 3 березня 1937 року в Черкасах у багатодітній робітничій родині в подніпровській частині міста – Митниці, був середнім серед п’яти братів. Його дитинство припало на роки воєнного лихоліття і важкі часи відбудови. Він закінчив Київський державний інститут фізичної культури, здобув журналістську освіту, досяг значних особистих успіхів у багатьох видах спорту, став відомим організатором фізкультурно-спортивної роботи і краєзнавства на Черкащині.

Фото 1

Впродовж багатьох років, перебуваючи у гущі спортивного життя краю, В. Б. Страшевич, як ніхто інший, усвідомлював важливість фізичної культури і спорту як чинника розвитку не тільки фізичних, а й духовних і моральних якостей, передусім молодих людей, формування у них патріотичних почуттів, готовності захищати свою Батьківщину. Тож спортивна тематика посідала важливе місце у його краєзнавчому доробку.

Однак загальна палітра краєзнавчих студій невтомного дослідника охоплювала значно ширшу тематику. Багато його праць присвячені різним сторінкам минувшини краю – відомим землякам, військовій історії, архітектурним пам’яткам, повсякденному життю черкащан.

Його краєзнавча спадщина – наслідок багаторічної і кропіткої дослідницько-пошукової роботи. Впродовж десятиліть він робив виписки з газет та літератури, опрацьовував документи, збирав фотографії, записував спогади учасників і очевидців спортивного життя області різних років, занотовував особисті враження. Із величезного масиву зібраних матеріалів викристалізувалися історико-документальні книги, нариси і статті, які стали справжнім літописом Черкащини і, передусім його рідного міста Черкаси.

Йому були притаманні такі риси як товариськість, невимушеність у спілкуванні з людьми, вроджена інтелігентність, чесне і сумлінне ставлення до своїх обов’язків.

Почесний краєзнавець України, заслужений працівник фізичної культури України, лауреат Черкаської обласної краєзнавчої премії імені Михайла Максимовича. Відзначений нагородами «За особливі заслуги перед Черкащиною» і «За заслуги перед містом Черкаси» І ступеня. Обирався членом президії правління обласної організації НСКУ. Делегат ІV з’їзду Спілки.

Меморіальну дошку Василю Страшевичу відкрито на старій частині приміщення Черкаського фахового музичного коледжу (музучилища), де у 1944–1954 рр. в міській школі № 1 він навчався. Скульптор – заслужений художник України Віктор Крючков, архітектор – народний архітектор України, член Національної спілки краєзнавців України Василь Дмитренко.

Фото 2

На відкритті меморіальної дошки були рідні Василя Борисовича – дружина Лідія Миколаївна, син Олександр, внуки. Вони висловили слова вдячності міській владі і громадськості за увічнення пам’яті Василя Борисовича. Прийшло багато черкащан – представники краєзнавчої, спортивної, культурно-освітньої, журналістської громадськості.

Виступили міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, голова Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, професор Валентин Лазуренко, багаторічний очільник Черкаської обласної організації НСКУ, професор Василь Мельниченко, друзі Василя Борисовича і представники громадськості – Юрій Нікітенко, Віталій Карабут, Таміла Шапіро, Дмитро Співаковський.

Фото 3

Фото 2

Відкриттям меморіальної дошки Почесному краєзнавцю України Василю Страшевичу засвідчено суспільну значимість краєзнавства на Черкащині. Є немало прикладів увічнення пам’яті тих, хто самовіддано трудився на краєзнавчій ниві у минулому. В Золотоноші вулиця міста і краєзнавчий музей носить ім’я М.Ф. Пономаренка, у селі Великий Хутір на Драбівщині – ім’я О.А. Дорошенка присвоєно краєзнавчому музею. Увійшли в історію як почесні громадяни міст і сіл краєзнавці П.П. Соса (Черкаси), К.Н. Гудзенко (Кам’янка), І.І. Сорокопуд і М.Є. Іщенко (Канів), І.І. Волошенко (Монастирище), Георгій Хомич Коваль (Городище).

Імена відомих краєзнавців носять вулиці: Олександра Найди у Чигирині, Марії Шкаліберди і Костя Гудзенка у Кам’янці, Івана Городинця у селі Безпальче Золотоніського району, Григорія Міхненка у селі Боровиця Черкаського району.

Василь МЕЛЬНИЧЕНКО,

заслужений працівник культури України,

перший заступник голови Черкаської

обласної організації НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *